Понеделник, 01 Юли 2024
    
Общество

Морето си има Европейски ден- наука, образование и изкуство се фокусират в него

  16.05.2024 11:33  
Морето си има Европейски ден- наука, образование и изкуство се фокусират в него
Миналата година бе организиран конкурс за рисунка на тема „Морските фарове в разкази и рисунки\" Съвместно със Сдружение Черноморски институт и вестник „Черноморски фар“. Призьорите бяха наградени от проф. Маруся Любчева и Силвия Шатърова-главен редактор на \"Черноморски фар“
  „Черноморски институт“

Весела Горанова

 

Европейският ден на морето ще бъде отбелязан с поредица от прояви, организирани от „Черноморски институт“ в партньорство с Университет „Проф.д-р Асен Златаров“.

Тази година Европейският ден и събитията в него преминават под мотото „Черноморски хоризонти“.

През 2007 година Европейския парламент  приема решение 20 май да се отбелязва като Европейски ден на морето като част от интегрираната морска политика на ЕС.  По повод Европейския морски ден морската европейска общност традиционно се среща и общува по темите, свързани с опазването на биологичното богатство на моретата и развитието на синята икономика. В програмата, организирана от Черноморски институт, в партньорство с Университет „Проф.д-р Асен Златаров“, са включени събития, които популяризират значимостта на Черно море и  фокусират вниманието върху някои проблеми морската екосистема. През тази   година ще  обърнем внимание на свързаността на морето с образованието, науката и изкуството, казват организаторите.
Днес дните  ще бъдат открити в Студентския център в Университет "Проф. д-р Асен Златаров“. За морето и връзката му с образованието и науката ще говорят трима професори-Проф.Хюсеин Торос от Истанбулския технически университет, проф. Севдалина Турманова от Университета-домакин  и проф. Милен Балтов от БСУ.

За морето в изкуството и поезията ще говорят ученици, автори на поезия и проза, както и изкуствоведът Пенка Седларска на 27 май в Колежа по туризъм, която ще направи обзор на бургаските художници-маринисти. На 29 май ще бъдат наградени участниците в конкурсите „Моята морска история“ и фотоконкурса „Рибари“.