Понеделник, 01 Юли 2024
    
Поморие

Камарата на архитектите: Въвеждаме задължителни минимални стандарти за качество на проект

  16.05.2024 14:02  
Камарата на архитектите: Въвеждаме задължителни минимални стандарти за качество на проект

Моника ИЛИЕВА

Камарата на архитектите в България (КАБ) провежда 23-о си Общо събрание днес и утре – 16 и 17 май – в х-л „Wave Resort“ – Поморие. Форумът бе открит от председателя на УС на КАБ арх. Владимир Милков. Приветствие към делегатите отправи кметът на Поморие Иван Алексиев, който бе един от гостите на форума. Алексиев акцентира, че за втора поредна година събитието се провежда на територията на Общината и изказа своята огромна благодарност към архитектите без които кметовете, местната власт не може. „Помислете за Закона за устройство на територията (ЗУТ), защото там е препъни камъчето за общините. Намираме се на брега на Поморийско солено езеро – другият ни проблем. Нека се помисли как да бъде ограничено „зеленото“ проектиране. Ние като кметове и вие като архитекти – сме първите, които пазим околната среда, нашето крайбрежие. Не може да не се позволява развитието на общините, защото в този комплекс има костенурки – примерно. Има какво да направим, така че да ги защитим. Това ни е болката на нас кметовете. От общо 263 общини, може би 30 имат Общ устройствен план (ОУП). Всеки министър казва – „Трябва да имате!“. Ами задайте си въпроса защо нямаме. 17 години община Поморие няма ОУП, а причината е Поморийско солено езеро. То е там от 2500 години. Благодарение на него гадът се е развил. Съвместявана е природата с човешката с дейност. И изведнъж това вече не може да се случва“, горещо апелира към събралите се кметът на известната от десетилетия, със солодобива и лечебна Поморийска кал, община.

Близо 400 делегати от цялата страна участва в най-големия форум на архитектурния бранш за 2024 г. На Общото събрание те ще приемат Програма за дейността на Управителния съвет (УС) на КАБ за 2024 г. и бюджет за изпълнението й. Дневният ред включва промени в Методиката за определяне на цените на проектантските услуги. „Тази методика е от 2006 г., беше обжалвана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Минахме през Върховен административен съд (ВАС), който потвърди, че тя е правилна, че това не са минимални цени, а определяне себестойността на архитектурния труд. Имаме леки корекции по отношение на отделните фази – девет на брой – които архитектът трябва да изпълни. Второ – въвеждаме задължителни минимални стандарти за качество на проект. Разписано е във всяка една фаза какво трябва да представи архитектът като задължителен минимум“, обясни пред репортер на „Черноморски фар“ председателят на УС на КАБ.  От думите на Владимир Милков стана ясно, че това е гаранция за добро качество от една страна, а от друга – инвеститорът, плащайки съответния хонорар, той ще получи обем чертежи и детайл.

В рамките на форума се предвижда се да бъде обсъден размерът на встъпителните и на годишните вноски за членство в КАБ, както и предложения за изменения и допълнения в Устава на КАБ.