Сряда, 03 Юли 2024
    
Спорт

С умения на терена ученици от 4 гимназии събраха пари за бездомните кучета

  16.05.2024 17:08  
С умения на терена ученици от 4 гимназии събраха пари за бездомните кучета

Инициатива. НЕГ „Гьоте“, АЕГ „Гео Милев“, ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ПГКПИ с благородна кауза

 

Георги РУСИНОВ

 

Ученици от четири гимназии се обединиха за една благородна кауза. Единадесетокласниците от НЕГ „Гьоте“, АЕГ „Гео Милев“, ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ПГКПИ се изправиха едни срещу други във футболен турнир. Средствата, събрани покрай организацията му и от продажбата на билетите в самия ден ще отидат за общинския приют за безстопанствени кучета, чийто бюджет е недостатъчен.

Юношите не отстъпиха по нищо на уменията на футболистите, които играят на стадиона в „Лазур“, и показаха добра игра в мачовете помежду си за радост на публиката. Почти целият сектор „А“ се напълни с техни съученици, роднини и бургазлии, намерили време в делничен ден да подпомогнат хуманната кауза. Феновете подкрепяха шумно и страстно любимците си, а на терена момчетата се раздадоха докрай.

В първия полуфинал изненадата дойде от отбора на ПГКПИ, който надигра с 2:1 Немската гимназия. Въпреки опитите за завръщане в мача, последният съдийски сигнал остави резултата непроменен.

В следващия мач другата езикова гимназия – Английската, също нямаше късмет. Футболистите на ПМГ победиха с минималното 1:0 в равностоен двубой.

Изигра се и мач за третото място между двете езикови гимназии. При резултат 2:2 се наложи дузпите да определят победителя – АЕГ.

Финалът между ПМГ и ПГКПИ предложи много емоции, като в крайна сметка математиците триумфираха с купата след 2:1.

Всяка среща бе по 30 минути, ползва се целият терен и големите врати, а съставите бяха от 11 души. Единствената разлика с професионалния футбол бе възможността за неопределен брой смени по всяко време, но никой от отборите не направи повече от 2-3 рокади.

„От Немската гимназия съм и се радвам, че уча в такова училище, което организира такива акции и помага на животните. С този проект се обединихме няколко училища в Бургас и ще покажем възможностите си на терена“, коментира един от футболистите на НЕГ – Радослав.

Идеята за турнира се ражда в час по „Гражданско образование“. Официален гост бе началникът на РУО Петя Петрова.

„Тук съм не само по линия на образованието, но и като гражданин и човек. Вълнението ми е свързано с това, че сме тук за тази добра инициатива, организирана професионално, с много сърце. Важно е да си напомняме, че най-важното нещо в пътуването ни на този свят е да сме човеци. Запазете доброто в себе си, отношението си към животните, към всички, с които споделяте пътя си“, пожела тя.