Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Смирненски се падна на матурата по български

  17.05.2024 12:56  
Смирненски се падна на матурата по български

 

Темите, по които пишат зрелостниците на последния въпрос, са: "Цената на компромиса" в "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски" - за интерпретативното съчинение, и "Мълчанието - сила или безсилие" - за избралите да пишат- есе, съобщи Нова телевизия.

Рано сутринта бе изтеглен вариант 15 на матурата по Български език и литература за зрелостниците. Около 50 хиляди дванайсетокласници се явиха на днешния изпит.

Тестът, чиито вариант беше изтеглен рано сутринта в Министерството на образованието, се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 със свободен и две с разширен.

Във всички над 750 училища, в които се провежда матура днес, са взети мерки, така че зрелостниците да разчитат единствено на своите знания.

На тазгодишните матури за първи път дванайсетокласниците могат да се явят повторно, без да дължат такса. Оценките от днешния изпит ще бъдат обявени до 7 юни. Освен в опит за повишаването им, наесен изпита ще могат да положат и зрелостниците, които са били болни на първата дата за матурата.