Сряда, 03 Юли 2024
    
Бургас

Президентът Радев на крака при проф. дхн Ованес Мекенян /ОБНОВЕНА/

  17.05.2024 14:27  
Президентът Радев на крака при проф. дхн Ованес Мекенян /ОБНОВЕНА/

Проф. дхн Ованес  Мекенян получи почетния знак на президента. Румен Радев пристигна в Бургас, за да присъства на празника в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и отбелязването на  40 години от основаването на Лабораторията по математична химия.

Президентът покани професор Ованес Мекенян да сподели опит с ректорите на всички висши учебни заведения как се прави приложна наука. „Понеже имам среща със Съвета на ректорите относно техните справедливи искания, за научните условия, така че ние българските учени изследователи, преподаватели в различните учебни заведения да имате необходимата социална база за да може без затруднения с освободена мисъл за работите. Защото ние разчитаме на вас.

Ние говорим за академичната наука когато се срещаме, а за приложната наука, за професионалната наука. Моето предложение към проф.дхн Мекенян е, ако разбира се, Бургас преотстъпи своя водещ опит – една среща със Съвета на ректорите. Ние трябва да започнем изостаналия дебат как нашите университети да разгръщат професионално и приложна наука, защото има сериозни програми за финансиране на научни разработки. Не нека те да не са като субсидиите в селското стопанство, където се дава на декар, но какво има като продукция – не е толкова важно. Ние трябва да работим така че нашите университети да бъдат изключително полезни и адекватни на изискванията на бизнеса и икономиката. Само така можем да бъдем конкурентноспособни. Така че ако вие сте готов да споделите вашето четиридесетгодишно ноу хау, за мен ще е удоволствие“.

Разбира се покана бе отправена и към проф. Бозов, като ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“, под чиято шапка работи лабораторията.