Сряда, 03 Юли 2024
    
Общество

Румен Радев: Законът за движението по пътищата трябва да се спазва, защото е написан с кръв

  17.05.2024 15:05  
Румен Радев: Законът за движението по пътищата трябва да се спазва, защото е написан с кръв

„Черноморски фар“

 

Законът за движението по пътищата трябва да се спазва, защото е написан с кръв. И особено трябва да се спазва от политиците, които дават пример. Това каза в Бургас президентът Румен Радев по повод катастрофата с Кирил Петков, който е бил с автомобил на НСО.  Що се отнася до работата на службата Радев е категоричен, че са добри професионалисти и не им се меси в работата.

На въпрос дали трябва да има промени в ръководството на НСО, пред вид вчерашния инцидент, президентът обясни:

„Какво означава да има промени? Инциденти е имало през всички години от както има НСО и то много по-тежки. Така, че аз не намирам основание към момента, специално заради този случай да има промени. Още веднъж казвам – нека всички компетентни органи да установят реалната причина за инцидента“.

Президентът коментира и промените в Конституцията.

„На фона на всички нелепи промени на Конституцията, които бяха извършени имаше и много гласове, които казаха, че има поне едно положително нещо и това е, че парламентът остава да работи през цялото време и да осъществява контрол върху изпълнителната власт. Парламентът, видяхме нито работи, нито осъществява контрол. Видяхме го в случая с основателните претенции на академичната общност. Нито има контрол върху изпълнителната власт, нито парламента ще заседава за да актуализира бюджета, така че да се удовлетворят техните законни искания. Това което най-вероятно ще се получи е парламентът да бъде употребен за предизборна реклама“, категоричен бе Радев.

Не бе подмината и темата Северна Македония. Президентът обясни, че той винаги е канил президентите на западната ни съседка у нас, тъй като пътят на държавата към Брюксел е през София.

Надявам се политиците в Северна Македония да са разбрали, че предизборната кампания приключи и ако тяхното деструктивно говорене и поведение прерасне в реални действия, това означава да тласнат своята страна в изолация и отдалечаване от Европейския съюз, което е в ущърб на самите граждани на страната. Аз очаквам те да разберат, че и България, и Гърция им казват, че международните договори трябва да се спазват. Това им го казва и Европейският съюз. Много ясно се посочи, че преговорната рамка трябва да се спазва. Това означава изпълнение на двустранните протоколи, където се регламентира отказът от езика на омразата, смяната на учебниците, реабилитацията на жертвите, уважението към културно-историческото наследство на България в тази страна“, заяви той.

Държавният глава продължи с това, че очаква от тук нататък всеки един политик, който ще представлява България в Европейския съвет да продължи да отстоява нашия национален интерес и копенхагенските критерии за членство и правата на македонските българи.

„Така, както аз ги отстоявах, докато представлявах България в Европейския съвет по време на служебните правителства. На първия съвет бях сам срещу всички държави-членки, защото натискът беше огромен да се отвори веднага вратата за преговори за членството на Република Северна Македония. Това не се случи. Аз отстоях нашите тези. Има огромна разлика от втория съвет, когато вече бяхме успели да убедим всички европейски лидери, че въпросът не е двустранен между България и Северна Македония, въпросът е европейски – да се спазват критериите за правата на човека и дискриминация. Това се разбра от всички и доведе до условието да бъде променена Конституцията като в нея бъдат вписани македонските българи и да бъдат защитени техните права. Чак тогава да бъде отворена вратата за преговори. България успя, но това вече е въпрос между Европейския съюз и държавата кандидат. Те не трябва да забравят, че са страна кандидат и не могат да поставят условия на държави-членки, не може да ревизира международни договори. Това брандира страната като държава, която не зачита международното право“, завърши Радев.