Понеделник, 01 Юли 2024
    
ИЗБОРИ 2024

Ваня Григорова и нейната „Солидарна България“ със силна заявка за изборите от Бургас

  18.05.2024 18:02  
Ваня Григорова и нейната „Солидарна България“ със силна заявка за изборите от Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Ваня Григорова и нейната коалиция „Солидарна България“ дадоха силна заявка за изборите в Бургас. Лидерът присъства на откриването на кампанията в морския град, където бе представена листата. Самата тя заяви, че се явяват на вота с нагласата да вкарат възможно най-голяма група депутати в следващото Народно събрание, за да може да задават някои от ключовите теми – важни за работещите българи.

„Те са тези, които са най-важните у нас, но за съжаление нямат парите да могат да си купуват закони, благоволението на управляващите. Виждаме, че през последните десетилетия разграждането тече с пълна сила. Направих си една справка. В Бургаска област през 1990-а живеят над 830 хиляди граждани. Към днешна дата те вече са малко над 380 хиляди. Виждаме как с повече от 50% се е свило населението. Това е диагноза за политиката, която се води през последните години. Политика на деиндустриализация. Политика на отдръпване на държавата от икономиката“, заяви тя.

Друго ключово сравнение със същата 1990-а е, че тогава страната ни е произвеждала 11 пъти повече електроенергия, отчете Григорова и добави:

„Тази електроенергия не се е изхвърляла. Тя се е използвала за производство. Не, в момента не сме станали по-ефективни, както някои се опитват да ни внушат. Напротив, просто нямаме икономика, която да използва електроенергията, която сме произвеждали тогава. Сега сме на прага на тотално разграждане на българската енергийна система. През това да не се изграждат нови реактори, които са ни необходими и през затварянето на комплекса „Марица Изток“.

По думите на синдикалният лидер това унищожение на българската икономика води до прогонване на българите, за да търсят нормална трудова реализация в чужбина.

„След което ние започваме да говорим за внос на работници от трети държави. Особено тук в Бургас, Варна, Черноморския регион. Много усърдно се настоява да се правят законови промени за вноса на работници, защото такива няма. Защо няма? Защото не им се плаща достатъчно, защото инспекцията по труда през последните години е залята от сигнали за това, че на хората в туризма не се плаща достатъчно, полага се извънреден труд, който не се заплаща. Т.е. ние сме на място, което е знак за трудова експлоатация. Много красноречив и негативен пример е Черноморието за посоката, в която се развива България“, обясни Григорова.

Водач на листата в Бургас е синдикалистът от транспортния сектор Иван Кирилов. Той определи бургаските кандидати като прекрасна сплав между опит и младост.

„Средната възраст е 35 години. В нея има експерти от различните сфери, на доста високо професионално ниво и капацитет“, посочи той.

Кирилов коментира, че за Бургаския регион най-важната задача е запазването на работната ръка и социалните придобивки за работниците.

„За нас е важно да не се раздържавява държавното пристанище, да се окрупняват всички видове дейности дали под шапката на общината или държавата, за да може да нямаме лошите примери от Летище София, където над 800 души останаха без труд и прехрана. Да нямаме лошите примери от комплекс „Марица Изток“, където въпреки обещанията на политиците, хората бяха излъгани и в днешни времена, за съжаление, са освобождавани от работа. България е пред огромния риск да бъдем енергийно зависима държава през следващите години“, уточни той.

Старта на кампанията събра симпатизанти на „Солидарна България“ на сцената на Охлюва. След официалното представяне на листата, Григорова слезе сред хората и отговаряше на въпросите им.