Сряда, 03 Юли 2024
    
Крими

Задържани в акция се оплакаха от заплахи, бой и психически тормоз

  18.05.2024 22:14  
Задържани в акция се оплакаха от заплахи, бой и психически тормоз

От ОДМВР-Бургас ще проверяват има ли насилие

 

Георги РУСИНОВ

 

От заплахи, бой и психически тормоз се оплакаха задържани в акция бургазлии, служители в частния порт „Европа“, собственост на бизнесмена Николай Филипов. На 16 май под надзора на Окръжна прокуратура – Бургас униформени от „Криминална полиция“ нахлуха в офиси на фирмата и задържаха служители по сигнал за контрабанда на горива и съхранение на акцизни стоки. Същите днес на пресконференция, заедно с двама адвокати изнесоха шокираща информация за претърпяното от тях в ареста.

Шофьорът Илия Събев заяви, че е бил задържан от три лица, които се представили като полицаи. Конвоирали го заедно с камиона му до наказателния паркинг, след което го отвели в дирекцията на МВР за разпит.

„В 23:00 часа почнаха по-сериозни заплахи като „Казвай тук за какво става въпрос“, „Ако не кажеш ще те обвиним за неразкрито убийство и ще лежиш за дълго в затвора“, „Можем да ти подхвърлим наркотици в колата“. Мен ме е страх да изляза от вкъщи и че те могат да ме обвинят в нещо, което не съм извършил. Това е нещо страшно. До този ден имах голямо уважение и респект към тези хора, защото си мислех, че те си вършат работата“, започна разказа си той.

36-те часа от задържането му минали в жестокост, казва още шофьорът.

„Почна се с бой и въпроси, на които аз казвам, че няма как да потвърдя, защото не е вярно. Започнаха обидите –„Нещастник, изрод, не си допринесъл с нищо към държавата“, „Ще те утрепем от бой“. Казах им да не ме заплашват и че ще си изкарам медицинско за дето ме удрят. От там започна истинския бой. Зверски. Казаха ми да седна на стола, защото съм висок и не можело да ме удрят. Седнах и взеха да ме ритат в гърдите. От там ме събориха на земята и изкараха един чадър…Падна ми перде пред очите, помислих, че минаха години от живота ми. В момента, в който се съвзех им казах, че ще кажа каквото искат. Те бяха много доволни и казаха: „Явно чадъра е доста голям, върши работа“.

Адвокат Калоян Кръстевич тук се включи и обясни, че клиентът му е ходил при хирург и има медицинско, но тъй като съдебният лекар не работи събота и неделя, не е заверено съдебно. Прегледът е показал, че Илия е с хематоми. След като признава ОДМВР-Бургас той е закаран и пред съдия, където е бил заплашен, по думите му, да повтори същото, за да не му се случи отново преживяното от по-рано.

„Казах добре, бях толкова уплашен, че бях готов да направя всичко, което ми кажат“, посочи шофьорът и отговори, че са го карали да признае, че товари контрабандно гориво, което доставя до бензиностанции.

По време на пресконференцията няколко жени също заявиха, че са били жертви на полицейски произвол. Таня Шопова, която е деловодител разказа:

„Дойдоха в офиса да направят обиск и после ме задържаха. Закараха ме в ОДМВР-Бургас. Там в началото беше приятелски разговора. Може би към сутринта дойде една жена – цивилна, с дънки, маратонки, яке. Не се представи, коя е. Каза ми да стана от дивана и почна да ме удря по главата, по лицето, по ушите и ми крещеше да призная. Аз казвам, че дори въпрос не са ми задали, не знам какво да призная. „Не се прави, че не знаеш, аз така мога и 4 часа да издържа“, при което аз почнах да си държа ръцете на главата, за да не ме удря и за да си пусна ръцете, започна да ме удря по ребрата. Спря по едно време, излезе, върна се, пак почна. И аз накрая като седнах от умора на дивана, тя спря, и ме задържаха за 24 часа“.

Тя също има медицинско, което не е заверено от съдебен лекар.

Счетоводителят Мария Ганева на свой ред обясни, че телефоните и личните карти са им били взети. След като я откарват и нея в ОДМВР-Бургас тя вижда своите колеги.

„В стаята имаше четирима мъже, които присъстваха и на обиска в офиса. Започнаха да изискват от мен да разказвам за схеми, за нелегални пари, контрабанда на горива, как се било оправяло счетоводството. Бях много обиждана и от същата тази жена с бяла тениска бях удряна по лицето с шамари. Сигурно съм „изяла“ над 20-30 шамара, но не съм толкова пострадала, колкото Таня. Боят беше на почивки. Бие едната с цел да говориш, след това излиза от стаята, бие и другата, защото то се чува как крещи, ние сме в съседни стаи, след това отново се връща при мен, докато не получат желаните отговори. Предложиха ми да разкажа всичко, за да съм от страната на добрите – т.е. свидетел, а не обвиняема. Така или иначе аз нямаше как да говоря неща, които не са верни“, сподели жената и добави, че е пожелала адвокат, но такъв не й бил допуснат. Служителите обяснили, че това не е разпит, а беседа. Чак след като я извеждат тя вижда адвоката си и му казва, че има насилие не само над нея, но и над другите.

Адвокат Росен Русев в това време е пожелал да се види с неговите клиентки – Мария и другата счетоводителка Женя Аврамова, но му било отказано. Наложило се многократно да звънят на 112, където разговорите се записват, а Аврамова дори била оставена без лекарството си.

Другият защитник Кръстевич каза, че колегата му адвокат Веселина Василева е депозирала сигнали до отдел „Вътрешна сигурност“ и Окръжна прокуратура – Бургас.

„В една правова държава е шокиращо и скандално служители да си позволяват да малтретират задържани лица, да им откажат право на достъп до адвокат и да си измиват ръцете с това, че те под натиск са подписали бланки, че не желаят достъп до адвокат. По отношение на г-н Събев аз предприемам същите действия като уведомявам компетентните органи, защото се оказва, че през 2024-а служители на „Криминална полиция“ към ОДМВР-Бургас действат толкова брутално, колкото аз не съм констатирал никога в своя професионален опит. И ако те могат да си позволят да нахлуят в офис, без заповед от съда, без някой да им е дал законовото право да задържат лица, в последствие да ги пребиват, аз питам дали това е нормално и трябва да се толерира? Както онзи ден са задържали тези лица и са ги малтретирали, така утре биха могли да малтретират всеки от нас”, коментира той и определи въпросните служители като шпиц команда.

От ОДМВР-Бургас официално изпратиха отговор към медиите, който гласи следното:

„Към момента в ОДМВР - Бургас официално не е постъпил сигнал за полицейско насилие спрямо задържани лица. Въпреки това, на база публикации в някои медии, с вчерашна дата със заповед на Директора на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов е разпоредена вътрешна проверка по изнесените в медиите данни. В случай на установени нарушения или превишаване на полицейските правомощия служителите ще бъдат санкционирани дисциплинарно“.