Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

  19.05.2024 15:23  
Отбелязваме Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН

 

Регионална здравна инспекция – Бургас ще отбележи Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН с организирано вечерно бдение със свещи във формата на панделка, което ще се състои днес, 19 май (неделя) от 20.00 ч. до 21.00 ч. до Централна автобусна спирка на бул. „Сан Стефано” (в близост до сградата на БСУ).

Всички граждани, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение и като запалят свещ на прозореца на домовете си в 21.00 ч., като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им.

В РЗИ-Бургас функционира Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН (КАБКИС).

В този кабинет безплатно и анонимно се извършва: консултиране на лица по въпросите за HIV/СПИН и полово предавани болести; анонимно изследване за HIV.

Всяка година в третата неделя от май се отбелязва Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН (International AIDS Candlelight Memorial).

Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като: повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях; оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-голям напредък в бъдеще.