Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас Общество

Деца пеят песни по стихове на бургаски ученици, изваждат диск с композициите

  20.05.2024 10:54  
Деца пеят песни по стихове на бургаски ученици, изваждат диск с композициите

Весела Горанова

Бургаски деца пеят песни, написани по стихове на бургаски ученици и по музика на бургаски композитори. Това е вече факт от три години, след като започна и се реализира конкурса за стихотворение и за съвременна детска песен „Моят град Бургас“. Той е по творческа идея на доц. д-р Захарий Дечев, ръководител на програма „Краезнание“ в Община Бургас и председател на Дружеството на краеведите "Георги Попаянов“ – Бургас.

Доц. д-р Захарий Дечев

Програмата бе въведена преди години в детските градини и училища.

Конкурсът стана любим за бургаските ученици, те участват с желание, защото песни вече се пеят по техни стихове от децата в детските градини и бяха представени на награждаването на третото издание на конкурса.

Музиката е писана от бургаските имена в музиката – Милена Добрева, Весела Чернаева и Владимир Спасов. Песните вече са любими на децата и на учителките в детските градини, казва с гордост от постигнатото доц. Дечев. Фокусът в тях, разбира се, е родният Бургас, морето, гларусите и всичко онова, което е вълнувало младите поети. В конкурса участват деца от 5 до 7 клас. Тази година участваха над 300 деца от 12 училища. Призьори се оказаха и две деца от две училища в Луковит, които бяха водени от учителя Поля Цолова. Това бе голяма изненада за нас“, каза организаторът Захарий Дечев.

Тази година имаше две първи места. Вече са създадени пет песни, които ще бъдат включени в специален диск.

По време на награждаването Захарий Дечев благодари на Община Бургас, на бившия кмет по образование Йорданка Ананиева, която прегърна идеята преди време, на настоящия заместник-кмет по култура Диана Саватева, на Центъра за подкрепа на личностно развитие с ръководител Пепа Ангелова.

Победителите награди заместник -кметът Диана Саватева

 

„Вие сте най-малкото поколение творци в Бургас“, обърна се към учениците Диана Саватева и пожела следващата стъпка в конкурса децата сами да композират песните. Според нея е важно любовта към изкуството да се създава в най-ранна детска възраст, защото тогава следите остават най-трайно.

 

„Черноморски фар“ е медиен партньор на конкурса.Весела Горанова