Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас Култура

Култовата рок дискотека „Сатан“ има своята „Легенда, родена от гатанки“

  20.05.2024 17:35  
Култовата рок дискотека „Сатан“ има своята „Легенда, родена от гатанки“

Кауза. С продажбата на книгата авторът Боби Траша финансира важно лечение

 

Георги РУСИНОВ

 

Култовата рок дискотека „Сатан“ вече има своята „Легенда, родена от гатанки“. Дългогодишният собственик на заведението, в което любителите на твърдата музика намираха своя пристан, Борислав Ташев – Траша, издаде дългоочакваната книга с историята на дискотеката и собственият му прочит на събитията от тези „каубойски години“, както самият той ги определя. Началото е 94-та. Още тогава Боби написва десетина странички, които сега е ползвал за старт на книгата. Казва, че идеята за написване на „Легенда, родена от гатанки“ се е зародила още с началото на самия „Сатан“. Впоследствие обаче животът го въвлича с работата му като цирков артист, а впоследствие и създател на собствено семейно шоу със съпругата си – също Боби, а като пораства, и дъщеря им Симона се включва.

„Във времето съвсем спокойно и сериозно мога да кажа, че една от причините да седна и да пиша бяха жена ми и дъщеря ми. В книгата съм го написал. Те са хората, които ме подкрепиха, когато получих сериозната диагноза, която вече всеки знае, и се прибрах в България. Някак си съзнанието ми се отвори и започнах да си спомням и да творя неща, които всъщност са били заложени в мен, но са били на заден план. В един момент, в който физически не можех да отговарям на това, което правих в последните години, стана така, че всъщност можех съвсем нормално да седна на компютъра и да се захвана да пиша книгата. Жена ми и дъщеря ми дозапалиха това пламъче, което явно го е имало в мен. Те са ми мотивацията за абсолютно всичко. Така, че реално книгата започна 94-та година, но тя 25-26 години е стояла странично и след тая „мотивираща“ коварна болест, заради която аз спрях дейността си, започнах да пиша сериозно някъде през 2020-а“, разказа той пред репортер на „Черноморски фар“.

 

Спомените предизвикват сълзи

 

Боби признава, че самото събиране на информацията не му е било трудно. Ровенето в нея обаче предизвикало сълзи. На въпрос дали от носталгия, или заради трудните времена тогава, той казва:

„Ти казваш така, че да има положителен ефект – от носталгия. Не, нито едното, нито другото е преобладаващо. Даже не е и носталгия. Аз не изпитвам носталгия по старите времена, когато дискотека „Сатан“ съществуваше. Те бяха много тежки за цяла България. Аз и екипът ми проявихме куп геройства и аз като бивш спортист съм се възползвал от моя си авторитет и успях да запазя самото място дискотека „Сатан“ като остров на спасението. Онези времена ги наричам аз каубойски и те нямат обяснение“, заявява авторът.

Той обаче признава, че сълзите повече са били заради тежката реалност на 90-те.

„Понякога спомените в душите на феновете са други – те идват, кефят се на това, което съм направил и после си заминават. Но аз съм бил 24 часа там, в годините наред, за да съществува дискотеката и да стане еталон за спасителен остров на светлината, място където младите хора, въпреки че са имали своите познания за рок групите и музиката, идваха и са ми благодарни, че аз съм им доотворил очите и ушите. Вместо да се събираме по 5-6 човека по тавани и изби, аз направих едно място, което нарочно нарекох рок дискотека, а не рок клуб. Идеята беше да се направи място където да се слуша рок музика, но да има и танцувален и зрелищен момент. Така добре разработихме калното шоу например“, с усмивка си спомня Боби.

 

Провидението се намесва в най-тежкия момент за него

 

Ташев споделя, че не се притеснява да обяви, че продажбата на книгата има една много важна кауза за него. Той ще подпомогне лечението си от тежка болест, с която няколко години се бори.

„Директно го казвам. Книгата си е книга. Не мога да кажа, че нарочно съм я написал, за да я продам и да използвам парите по някакъв начин. Но така се получава. Казвам, че средствата, които ще се инкасират от продажбата на книгата, ще отидат за една супер алтернативна терапия. Има много клиники по света, които я прилагат, но в България не е протоколна още. Та, аз я започвам, но не е много евтина, защото ползвам медикаменти извън България. Въпросът е, че някои неща ги няма тук. Така, че средствата ще отидат за това. Е, не мога да не пия едно кафе сега (смее се). Никога не съм бил комерсиален. Надявам се, че хората ще разберат“, позитивно отговаря той.

Кой обаче ще е таргет на книгата? Какво ще намерят читателите в нея. Боби казва, че не е „изпечен писател или белетрист“ и е опитал да я направи достъпна за всеки, поне такава е била идеята му.

„Дали обичат рок музика, или не, дали ме познават, да няма значение. Но мисля, че не можах това да го направя, а и по-добре. Книгата се получи чисто фенска и е пълна с много информация. Опитаха се да ми помагат някои хора, но в крайна сметка аз сам си помогнах. Има чичко Гугъл – четеш, правиш, експериментираш. Тук-там се допитвах до някои по-опитни хора. Не мога да не спомена Ирина Генова, Емилия Димитрова, Петьо Генчев, Веско (б.а. Максимов) ми даде една ръка с редакцията. Всеки от тях е по-опитен в литературно отношение. Дизайнът си е мой, идеите – някои са на дъщеря ми, други на жена ми“, обяснява авторът.

Т.е. чисто информативната част е примесена по интересен начин със спомените и погледа на Ташев като съвременник и собственик на легендарния „Сатан“, но използвайки литературни похвати. Като документално-ексцентричен рок епос. Така определя той творбата си.

„Обратната връзка е следната – че някои хора намират вътре чисто документално как са се случили нещата във времето, но тя е и изпъстрена с много случки, които аз съм се постарал да опиша все едно, че пиша проза, разказ или роман. Много случки има написани. Така ми е дошло импулсивно, така съм го направил. Тя книгата беше и по-голяма, но всички хора, които изброих скастриха по малко. Окей, ти ще напишеш една книга 500-600 страници, но то и издаването ѝ струва повече тогава. Та съм се постарал, колкото мога да събера. Даже технически малко съм излязъл от полетата“, казва той и добавя:

„Със сигурност, когато пишеш една книга – ти си автор. Но „Сатан“, нещата, които са описани, са фактологично защитени. Това, което е от мен е преди дискотеката да съществува – идеята как е възникнала, как съм станал фен на рок музиката. Това са неща, които никой друг не може да каже. Специално за дискотеката съм се стремял да бъде нещо, което всеки който прочете да си каже: „Хей, това и аз така го мисля и бих го написал така“.

 

Отворен край

 

„Легенда, родена от гатанки“ е с отворен край, признава Боби. Винаги е можел да напише още, да направи едно приложение към книгата.

„Като събера от 20-30 фена, по тяхно желание, мнение за нея, като добавя и техни истории, които да се разкажат, веднага ще се получи една допълнителна книжка. В момента го нямам това като задача пред себе си, но съм го оставил като опция. Искам просто да се израдвам на тази книга“, споделя той.

Съпругата му е човекът, която му казва да остави края отворен, а начинът, по който го прави издава голяма любов към него и вярата в светло бъдеще – такова, в което коварната болест е победена.

„Тя ми каза: „Боби, недей се прощава! Не казвай сбогом!“. Затова финалът на книгата е няколкостепенен. На мен не ми се искаше да свършва“, с любов в гласа заявява легендарният бургазлия.

Годините, прекарани в Щатите и когато „Сатан“ вече не е негова, не присъстват в творбата. Той казва, че е оставил дискотеката работеща, но умишлено не пише за този период.

„Той не е мой. Пиша си за моя „Сатан“, за това, че е отворена книгата и че не се прощавам. Дали ще направя приложение, или не, един Господ знае. Но не се прощавам. И така и направих“, категоричен е Боби.

Представяне, разбира се, ще има.

„Просто търся момент да вляза в малко по-добра физическа форма. Искам да се събера с приятелите и феновете, ако ще и да стоя на един стол и да кажа само 2-3 приказки. Пак ще е нещо. Вероятно ще получа положителен импулс към мен, защото хората, които ще дойдат, ще ме уважават. Нямам точна дата, не заради друго, а защото в момента действам с малко по-забавени движения. Иначе бих овършал всичко за 24 часа. Важното е, че ще стане. Едната презентация ще бъде в библиотеката. Мечтая си и за още една презентация в едно заведение, където моят DJ – Иван, се разпорежда. Ще има място за музиканти, които да изсвирят по нещо. От там аз евентуално ще представя моя „Рок блок“, който беше едно време след полунощ. Ще си говорим за книгата, приятелството, любовта, светлината, надеждите и тези неща – извън проблемите на ежедневието“, обещава Траша.

Всеки, който иска да закупи книгата, може да се свърже с него на телефон 0888 09 15 62, или да му пише в Месинджър и Фейсбук.

„Така направиха първите най-нетърпеливи 50-60 човека. Побързайте, защото тиражът е ограничен“, завършва бургазлията.