Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Важна стъпка напред за бъдещия Факултет по фармация

  22.05.2024 13:46  
Важна стъпка напред за бъдещия Факултет по фармация

Съединението прави силата. Политици дадоха заявка за продължаване на взаимната работа

 

Георги РУСИНОВ

 

Важна стъпка напред за бъдещия Факултет по фармация към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ бе направена. Ректорът проф. Христо Бозов събра в аула на Медицинския факултет кметове, настоящи депутати, кандидати, местни политици, преподаватели и общественици на представянето на архитектурния проект на последната придобивка на висшето заведение.

Присъстваха кметовете на Бургас, Приморско, Созопол, Царево, Карнобат, Камено, Руен и Сунгурларе – Димитър Николов, Иван Гайков, Тихомир Янакиев, Марин Киров, Георги Димитров, Жельо Вардунски, Ахмед Мехмед и Димитър Гавазов. От Областна управа представител бе заместникът Владимир Крумов. Тук бяха и част от все още настоящите депутати – Жечо Станков, Андрей Рунчев, Галя Желязкова, Петър Кънев, Ивайло Вълчев, Цончо Ганев, Борис Аладжов, Даниела Божинова, както и бившият министър-председател и настоящ кандидат от Бургас акад. Николай Денков, Никола Минчев, заместник-кметът по образование Михаил Ненов, председателят на Общински съвет – Бургас Михаил Хаджиянев, проф. Севдалина Турманова и общински съветници. Присъстваха и бившите ректор и заместник-ректор проф. Магдалена Миткова и проф. Сотир Сотиров.

Проф. Бозов наблегна в началото на презентацията си на това, че Югоизточния регион е много благодатен за развитие на висшето образование. В управлявания от него университет учат 3000 студенти в 18 направления и 143 специалности. Общата бройка за района е 12 355, което е около 7% от всички учещи висше образование у нас. Ректорът анонсира и създаването на филиал за медицински сестри в Добрич, за което подписа споразумение с градоначалника Йордан Йорданов.

За необходимостта от изграждането на Факултета по фармация проф. Бозов цитира някои цифри. В България фармацевтите са 430 хиляди, като в Бургаска област са 7400 и са недостатъчни. Малко са и денонощните аптеки. Магистър-фармацевтите са съсредоточени основно в големите градове и много малки населени места остават без аптеки. Същото важи и за градовете на север и юг от Бургас.

Такъв факултет към момента в Югоизточен регион няма, което също е важна предпоставка за създаването му в Бургас. Седем са катедрите по първоначален план, като ректорът добави, че с развитието на факултета предстои разкриването на още такива, други могат да бъдат обединени. Проф. Бозов завърши с това, че се е родила и идеята за изграждането на Ботаническа градина в близост до факултета, която ще е полезна на студентите и приятно място за разходка за гражданите.

Архитектите Лазар Чокаджиев и Моника Иванова изнесоха повече информация за бъдещата сграда. Тя ще е с висока енергийна ефективност и облик, който да се вписва в парковата среда. Запазена е дървесната растителност в имота от 153 дка. Средата ще е достъпна за хора с увреждания. Аулата ще събира 374 човека, което е два пъти повече от тази на Медицинския факултет. Във фоайето ще има амфитеатрални седалки. Библиотеката ще е на 2 нива и общо 1200 кв. м. На второто ниво ще има озеленена тераса, която ще може да се ползва и за събития. Симулационния център ще е важната придобивка в новия факултет. В него студентите ще могат да се запознават с редки случаи, които трудно се срещат в реалната практика. Покривът ще е оборудван с фотоволтаична инсталация, която ще превърне сградата в обект от клас „А“.

След презентацията думата взеха политиците. Кметът Димитър Николов си спомни, че 7-8 години отнеха за създаването на Медицинския факултет и пожела на бъдещите народни представители от района да са единни и за тази кауза, както бяха за него.

„Много работа ни чака. Имаме идея дори за още един факултет след това с проф. Бозов, но няма да говорим сега за него“, каза бургаският градоначалник.

Николай Денков поздрави ректора проф. Бозов и предшественикът му проф. Миткова за поемането на този път към изграждане на важния факултет по фармация.

„Тук няма да говорим за партийни пристрастия, ще сме обединени“, уточни той.

Жечо Станков благодари на досегашните си колеги депутати от Бургаски регион и пожела и бъдещо сътрудничество.

„Свършили сме само работата на половина, осигурявайки пари за проекта. Сега трябва да довършим и намиране на средства за изграждането му“, посочи той.

Даниела Божинова също изрази подкрепата си за обединени действия и каза, че е впечатлена от идеята за Ботаническа градина.

Заместник-областният управител Владимир Крумов пое ангажимент като представител на централната власт в Бургас, че губернаторът проф. Мария Нейкова ще помага с каквото може. Така например има няколко държавни имота, които могат да бъдат прехвърлени за бъдещото развитие на университета.