Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Наградиха най-успешните учители през годината. Вижте кои са те!

  22.05.2024 15:39  
Наградиха най-успешните учители през годината. Вижте кои са те!

 

Дона МИТЕВА

86 учители от детски ясли, градини и училища в община Бургас бяха  наградени за високи професионални заслуги през последната учебна 2023-2024 година на 22 май от кмета на Бургас Димитър Николов на тържествена церемония в хотел „България“. Те получиха грамоти и книги. Предложенията кои  да са отличени идват от колективите на учебните заведения. Новото тази година е, че се награждават и хора от детските ясли.

 „Няма друга страна на света, която да е издигнала в култ и да празнува деня на своята азбука. Затова ние трябва да се гордеем и вие като учители съм убеден, че ще вливате доза самочувствие и шовинизъм обучавайки нашите бургаски деца. Това е празник на знанието, на развитието, на бъдещето ние отделяме специално внимание на тези от вас които през годината са постигнали нови  и по-добри резултати – лични и резултати на децата с които те работят. За да  го направите това, съм убеден, че сте отделяли повече време , повече сте се трудили, упорствали и насърчавали и подкрепяли нашите деца. За което няма как , аз като представител на местната администрация и колегите ми да не сме благодарни за вашия труд и отношение към децата.

Залата на хотел "България" бе изпълнена до краен предел

Бургас винаги е бил на чело на всички национални съревнования в сферата на образованието. Постигали сме множество резултати и това е постигано благодарение на вас – бургаските учители. Ние ценим вашия труд и ви подкрепяме, а самата администрация има по-специално отношение към образованието в Бургас.Винаги сме се стремели, въпреки трудностите във финансиранията да отделяме повече от необходимото и повече от нашите възможности за развитието на материалната база, за развитието на образователните процеси.

Винаги съм използвал подобни трибуни за да ви напътствам и поощрявам да търсите контакт с мен и да предлагате проекти, които касаят бъдещето и развитието на училищата и детските градини, както разбира се и висшите учебни заведения. Докато съм кмет, обещавам, че това ще бъде приоритет в моята административна работа“, това заяви кметът Димитър Николов преди да започне да връчва наградите.

На церемонията присъства областният управител проф. Мария Нейкова, шефът на РУО Петя Петрова, ректорът на БСУ поф. Балтов, общински съветници.

На крака по време изпълнението на химна на Светите братя

Всички бяха поздравени с изпълнения на  Стефан Илчев, който искрено засвидетелства внимание на своите любими преподаватели.

„Образованието е кауза, която няма крайна точка. Това е един процес, който е постоянно в развитие. Считам, че в рамките на тази учебна година успяхме да реализираме знакови проекти – всички тези събития, които са международни и които дадоха възможност за изява на талантите на нашите ученици в областта на програмиране, роботика. Предстои олимпиадата по изкуствен интелект. Така, че считам, че тази година наистина беше много успешна. Всички проекти, които тепърва предстоят и разширяването на материалната база и подобряване качеството на работа на педагогическите специалисти продължават и съответно в близките години ще се развиват тези направления“, коментира зам.- кметът Михаил Ненов и допълни, че наградата е начин да бъде забелязан и уважен труда на един човек. „Факт е, че най-голямата награда за един педагогически специалист е личното у

Михаил Ненов и Веселина Таралова

довлетворение от успехите и напредъка на неговите възпитаници“, допълни той.

Събитието се организира от Община Бургас и освен кулминация в честванията, посветени на 24 май, е жест на признателност към труда, активността и резултатите на педагозите през цялата година, в синхрон с усилията й за повишаване на качеството на детското и училищното образование.

Педагогическата практика на Диана  Ставрева, която е цели 39 години е преминала само в ОУ „Братя Миладинови“ и приема днешната награда като признание за нейната всеотдайност, труд и любов към децата и училището. „  Ако сега трябва отново да избирам професията пак искала да съм учител и то начален. Даде ми много обич от страна на децата и родителите. Отне ми само от свободното време. Да не се страхуват да остават в училище да работят всеотдайно и ще получат признание“.

Христина Маджарова

Христина Маджарова е детски учител  в ДГ „Светулка“ – Българово. „Станах учител, защото това бе моето призвание. Да си учител не е професия, а призвание да работиш с деца и да градиш млади умове, това е най-голямото богатство, което един човек може да има, което може да постигне в живота си. За всяка една от нас, които работим в тази детска градина не е професия, а призвание. Работим с удоволствие. Прегръщаме всяко едно дете сякаш е наше. Говоря и от името на колежките – те няма да ми се разсърдят, защото това е самата истина.

Днешните деца са малко по-различни, но все пак са дечица, които се  градят от ранна детска възраст. И това е нашата задача и на родителите и така че възпитанието не е мисия невъзможна, напротив възможна е“.

Като спорна определи учебната година и представителят на СБУ Константин Янков, по отношение на това, какво е постигнато. „Ще видим резултатите от външно оценяване, от държавни зрелостни изпити. Но като цяло годината бе напрегната от гладна точка на това в каква атмосфера трябваше да работим  - от тези неразбории за учебното съдържание, стандартите. От гледна точка на заплатите – със сигурност сме излъгани през тази година, защото обществото остана с впечатление, че ние получаваме 125% над средната брутна работна заплата за страната, а това не е така.

Диана Ставрева

Искам да подчертая нещо друго – изключително тежко е по отношение натиска на родителите. Тази година особено ясно пролича това и се очертава като тенденция. Учениците са доста по-невъзпитани, доста по-нагли, защото срещат подкрепата на родителите. За тях е най-важно получаването на оценка без да полагат каквито и да са усилия. Съветите, които родителите дават, особено на учителите  в детските градини и началния курс  допълнително води до демотивация на учителите. Затова и голяма част от младите учители, които влизат в системата много бързо излизат, независимо, че са примамени от относително доброто стартово възнаграждение. Освен това не се е намалил и административният натиск върху учителите.

Основното, което трябва да се промени – това са учебните програми. А не ние да ги учим на знания, а да ни мерят компетентности, заключи синдикалистът.

 

Ето имената на всички педагози, които получиха признание по повод 24 май:

 

Детски ясли:

1 Детска ясла № 5 "Щурче" - Венцислава Ангелова

2 Детска ясла № 1 "Бургаско детство" - Милена Миланова Георгиева

 

Детски градини:

1 Детска градина "Синчец" - кв. „Банево“ - Ваня Атанасова Катранджиева

2 Детска градина "Пинокио" - Диана Тренчева

3 Детска градина "Морска звезда" - Камелия Иванова Стойчева-Славова

4 Детска градина "Звездица Зорница" - Росица Димитрова

5 Детска градина "Звънче" - Янка Орманджиева

6 Детска градина "Калина Малина" - Радослава Янкова Русева

7 Детска градина "Иглика" - Диана Статева Димова

8 Детска градина "Ран Босилек" - Милена Ношкова

9 Детска градина "Делфин" - Станка Георгиева Костадинова

10 Детска градина "Славейче" - Йорданка Денчева Василева

11 Детска градина „Коледарче“ – Бургас - Йонка Георгиева Иванова

12 Детска градина "Звездица" - Галина Горова Вълканова

13 Детска градина "Ханс Кристиан Андерсен" - Петя Йосифова Кънева

14 Детска градина "Радост" - Нели Стоянова

15 Детска Градина "Калинка" - Пламена Георгиева Тюфекчиева

16 Детска градина "Златна рибка" - Гергана Тодорова Грозданчева

17 Детска градина "Вълшебство" - Кети Иванова Николова

18 Детска градина "Синчец" – Бургас - Силвия Стоянова Герасимова

19 Детска градина "Пламъче"    - Манолина Петкова

20 Детска градина "Слънце" - Златка Йорданова Петкова

21 Детска градина “Чайка" -    Атанаска Кирилова Парушева

22 Детска градина "Надежда" - Таня Господинова Желязкова

23 Детска градина "Здравец" - Анелия Жекова Божкова

24 Детска градина "Раковина" - Галина Стойкова

25 Детска градина "Ален мак" - Таня Николаева Янева

26 Детска градина "Златното ключе" - Ирина Георгиева Кошничарова-Величкова

27 Детска градина "Райна Княгиня" - Веска Руменова Георгиева

28 Детска градина "Брезичка"    - Пенка  Николова

29 Детска градина "Детелина" - Лилия Христова Диманова

30 Детска градина "Моряче" - Златина Филипова Иванова

31 Детска градина "Изгрев" - Дарина Людмилова Петкова

32 Детска градина "Веселушко" - Христина Гайдарджиева

33 Детска градина "Светулка" - гр. Българово - Христина Валентинова Маджарова

34 Детска градина "Пролетна дъга" - с. Маринка - Красимира Георгиева Георгиева

35 Детска градина "Теменуга" - с. Равнец - Даря Стефанова

 

Училища:

1 Начално базово училище "Михаил Лъкатник" - Керанка Колева

2 Основно училище "Петко Рачев Славейков" - Мария Георгиева

3 Основно училище "Свети княз Борис І" - Ирина Радева Стойчева

4 Основно училище "Любен Каравелов" - Яна Костадинова

5 Основно училище "Найден Геров" - Марияна Монева-Иванова

6 Основно училище "Антон Страшимиров" - Калинка Стоянова Ралева

7 Основно училище "Свети Климент Охридски" - Райничка Дюлгерова

8 Основно училище "Георги Бенковски" - Кръстина Комогорова

9 Основно училище "Пейо Крачолов Яворов"    - Боряна Георгиева Въргова

10 Основно училище "Васил Априлов" - Галина Костова

11 Основно училище "Братя Миладинови" - Диана Ставрева

12 Основно училище "Елин Пелин" - Бисерка Великова Белорешка

13 Обединено училище "Васил Левски" - кв. „Горно Езерово“ - Катя Станкова Атанасова

14 Основно училище "Христо Ботев" - кв. „Победа“ - Нели Брънкова

15 Основно училище "Христо Ботев" - кв. „Ветрен“ - Борислав Ганев Тотев

16 Основно училище " Христо Ботев" - кв. „Сарафово“ - Деяна Манолова

17 Основно училище "Иван Вазов" - кв. „Банево“ - Недялка Войнова Недялкова

18 Основно училище " Христо Ботев" – кв. „Долно Езерово“ - Ренета Маринова Василева

19 Обединено училище "Св. Климент Охридски" - кв. „Рудник“ - Пламена Рачева

20 Основно училище "Александър Георгиев-Коджакафалията" - Таня Сребрева

21 Основно училище "Васил Левски" – Българово - Андон Атанасов Михайлов

22 Основно училище "Христо Ботев" - с. Маринка - Радостина Николова

23 Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" – с. Равнец - Теодора Атанасова Атанасова

24 Средно училище "Христо Ботев" - кв. „Черно море“ - Николина Стоянова

25 Средно училище "Иван Вазов" - Миглена Сашева Христова

26 Средно училище "Йордан Йовков" - Желязко Янев

27 Средно училище "Епископ Константин Преславски" - Снежана Димитрова Хаджиева

28 Средно училище "Димчо Дебелянов" - Таня Стоянова Якова

29 Средно училище “Добри Чинтулов" - Панайот Стойчев Стойчев

30 Средно училище "Константин Петканов" - Гинка Германова

31 Средно училище "Петко Росен" - Калина Георгиева Ненова

32 Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" - инж. Антоанета Иванова Маринова

33 Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации - Олександра Якимчук

34 Профилирана гимназия за романски езици "Георги С. Раковски" - Теодора Янкова Вълева

35 Английска езикова гимназия "Гео Милев" - Даниела Денева

36 Немска езикова гимназия "Гьоте" - Тонка Тодорова

37 Профилирана гимназия за чужди езици "Васил Левски" - Силвия Георгиева Чалъкова

38 Профилирана природоматематическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" - Ганка Вътева

39 Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" - Еожени Агоп Иванова

40 Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" - Живко Жеков

41 Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника - инж. Бояна Георгиева

42 Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" - Ваня Казакова

43 Търговска гимназия - Христина Димова

44 Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" - Недка Шопова

45 Професионална гимназия по транспорт - инж. Иван Галинов Люцканов

46 Професионална гимназия по сградостроителство и инсталации "Пеньо Пенев" - инж. Мариян Златев

47 Център за подкрепа на личностното развитие – Бургас - Димитър Гинов

48 Частно начално училище "Селестен Френе" – Бургас - Диляна Йовчева

49 Частно основно училище "Д-р Мария Монтесори" – Бургас - Теодора Пламенова Стойкова