Понеделник, 01 Юли 2024
    
ИЗБОРИ 2024

Иван Гешев от Бургас: Ние в „Граждански блок“ се борим за цялата власт, за да я упражним в името на хората

  23.05.2024 14:06  
Иван Гешев от Бургас: Ние в „Граждански блок“ се борим за цялата власт, за да я упражним в името на хората

Георги РУСИНОВ

 

Лидерът на КП „Граждански блок“ Иван Гешев днес посети Бургас, за да представи местната листа пред медии. Бившият главен прокурор обясни, че това са само граждани, без политически опит.

„Което за мен е плюс, защото почваме на чисто. Нямаме ангажименти, нямаме обвързаности и лоши навици, създадени от партиите, които ни управляват“, каза той в началото на пресконференцията.

Водач на листата е Емил Великов, който работи в сферата на опасните отпадъци и най-вече течните горива. Заедно с Гешев пред журналистите застанаха още Екатерина Вилк – експерт в туризма, Милена Журова – авиационна сигурност и Памела Георгиева – икономист.

Според Иван Гешев повечето партии днес са бизнес проекти – краткосрочни и дългосрочни, които упражняват търговия с влияние.

„Властта трябва да е средство, а не цел, както е досега. Управляващите гледат само собствения си интерес. Нямат никаква средносрочна визия, камо ли дългосрочна. Мисли се само за осребряване на участието им и следващите избори“, посочи бившият обвинител номер 1.

Затова според него е важно да се покажат хора, каквито са в листите на коалицията из страната – а именно непокварени от такива взаимоотношения.

„Големият проблем е, че всичко стана материално. Чест и достойнство са непознати на политиците. На нас ни е ясно, че това е едно начало и като всяко такова ще бъде трудно. Но затова пък човек е толкова голям, колкото са мечтите му“, заяви Гешев.

Лидерът на „Граждански блок“ е категоричен, че едни 30% от вота вече са купени.

„Купуват се цели секции, МВР участва с охрана на правилните хора“, уточни той и добави, че решението е този близо 1 млн. българи, които не гласуват, да излязат и да го направят.

„Затова нашият слоган е „Юмрукът сте вие“. Вярвам, че тогава и само тогава ще постигнем успех. Съветвам българите да не слушат какво им говорят политиците, защото те гледат само собствения си интерес и ни мислят за идиоти. И когато не гласуваме излиза, че са прави, а те си плащат, за да управляват. Ние се борим за цялата власт, за да я упражним в името на хората“, каза още Гешев.

Според него обаче ще е сложно да успеят да накарат хората да ги припознаят, тъй като ситуацията била малко като тази от историята с лъжливото овчарче – на хората им омръзна да ги лъжат и са обезкуражени.

Той е категоричен, че трябва да има реални правила, които да се спазват, но политиците не искат такива, не ги приемат, защото иначе самите те трябва да бъдат осъдени.

Най-важната политика трябва да е демографската. Така Иван Гешев анонсира дори идеята си за Министерство на демографията. Той извади данни от мрачни прогнози, които показват все по-скорошното стопяване на нацията ни.

За пример Гешев даде Унгария и Полша, които имат насочени изцяло към гражданите извън пределите на държавите им политики, с които успешно такива хора се завръщат и работят за държавата.

„Колко е трудно да се изградят 5-6 села примерно, да поканим тук бесарабски и други българи да работят тук, да плащат общински наем и след 5 години да получат гражданство. Това в Полша и Унгария го прилагат“, попита той.

Гешев не се нае да прогнозира какво ще се случи на 9 юни, но заяви, че е сигурен, че ГЕРБ и ДПС ще опитат да направят всичко възможно да управляват заедно, вероятно с ИТН като патерица на партията на Доган. За „Възраждане“ коментира, че те са удобни на всички в момента, БСП били в криза, а ПП/ДБ – разкъсващи се от скандали.

Ето и цялата листа:

1. Емил Стоянов Великов

2. Ани Димитрова Иванова

3. Екатерина Цветанова Вилк

4. Стойка Илиева Тодорова

5. Иван Георгиев Милев

6. Велимир Ганев Велянов

7. Добрин Йорданов Йорданов

8. Памела Тодорова Георгиева

9. Тотко Станимиров Ангелов

10. Атанас Димитров Георгиев

11. Памела Деси Вилк

12. Пламен Диянов Димов

13. Жана Антонова Илиева

14. Райна Димитрова Николова

15. Васил Георгиев Василев

16. Илиян Красимиров Мавров

17. Веселина Ботева Василева

18. Красина Николаева Иванова

19. Милена Василева Журова

20. Екатерина Николова Чаушева

21. Пламена Стоянова Георгиева

22. Павлина Стоянова Райкова

23. Петър Димитров Иванов

24. Дочка Сонева Пехливанова

25. Сабрина Антонова Маринова

26. Ирена Здравкова Апостолова