Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Млад художник на годината стана Петя Димитрова

  24.05.2024 15:56  
Млад художник на годината стана Петя Димитрова

Петя Димитрова получи приза „Млад художник на годината“. Наградата е учредена в Бургас - на името на изявения творец Руси Стоянов. Димитрова е номинирана за трети път.

Художничката е родена във Варна, но от 20 години твори в Бургас.

„За мен това е изключителна отговорност. Руси Стоянов е много важен творец, не само за културата на Бургас. Като чужд човек, не бургазлия, е изключителна чест, че получавам тази оценка от семейството му и от колегите“ , каза Димитрова по време на награждаването.

Наградата бе връчена от  кметът Димитър Николов по време на традиционната изложба за 24 май на Дружество на бургаските художници.

"Тази награда вдъхновява и мотивира младите художници, създава усещане на приемственост и съм убеден, че вдъхновени от Бургас, морето и заобикалящата ги среда, те създават още по-добри творби", каза по време на връчването кметът Димитър Николов.

Освен Петя Димитрова, номинирани за приза „Млад художник на годината“ бяха още Юлия Красовска и Вълчо Вълчев.

Петя Димитрова е възпитаник на Художествената гимназия във Варна, завършва "Живопис" във Великотърновския университет, след което се установява в Бургас. Има няколко самостоятелни изложби в морския град.