Вторник, 02 Юли 2024
    
Култура

Захари Карабашлиев – най-четеният автор у нас за 2023-а

  25.05.2024 17:39  
Захари Карабашлиев – най-четеният автор у нас за 2023-а

Георги РУСИНОВ

 

Захари Карабашлиев е най-четеният автор у нас за изминалата 2023-а. Това показват данните на издателство „Сиела“. Най-продаваната книга е именно неговата „Рана“. Карабашлиев безспорно е един от любимците на българския читател в последните години. Сред най-известните му творби, освен „Рана“, са още: „Хавра“, „18% сиво“, който е преиздаван многократно, „Опашката“, „Жажда“, пиесите: „Талант“, „Неделя вечер“, „Лисабон“.

„Ако 2023-а беше роман, то за нас тя определено би била същинско епично фентъзи – огнен и магичен епос, изпълнен с безброй спечелени битки. Българската литература отново се оказа предпочитаната от българските читатели, а безспорен властелин на техните сърца стана виртуозният роман на Захари Карабашлиев – „Рана“. С хаштаг #BookTok отбелязахме десетки световноизвестни заглавия, а сред тях с огнена сила заблестя явлението „Четвърто крило“ на Ребека Ярос. Ударна доза „Слънчеви лъчи в мрака“ ни донесе интернет сензацията Изабел Овчарова – Изи. А родни и световни феномени като „Диада“ от великолепната режисьорка Яна Титова, мащабната биография „Опенхаймер“, която вдъхнови magnum opus-а на Кристофър Нолан, както и несравнимата „Убийците на цветната луна“ от Дейвид Гран, разбиха както боксофисите, така и книжните класации“, пишат от издателството.

2 панаира, 3 алеи, 67 книжни премиери и срещи с читатели и над 200 нови заглавия, разгърнати заедно – така изглежда годината на „Сиела“ в цифри. Ако трябваше да подредят „плейлист“ с топ 10 на историите, сред чиито страници са заживели най-много читатели, то той би изглеждал така:

„Рана“ от Захари Карабашлиев
„Четвърто крило“ от Ребека Ярос
„Слънчеви лъчи в мрака“ от Изабел Овчарова – Изи
„Бай Тошо“ от Иво Сиромахов
„Покварени“ от Пенелъпи Дъглас
„Опенхаймер. Американският Прометей“ от Кай Бърд и Мартин Шъруин
„Нашата Коледа 2“ със съставител Захари Карабашлиев
„Посветена“ от Ина Ясипова
„101 отбивки за влюбени“ от Иван Михалев
„Диада“ от Яна Титова

Както се вижда от класацията, предпочитани от българите са родните автори – 7 от 10 доминират в нея. По всяка вероятност и настоящата 2024-а отново ще е силна за творците ни, тъй като от „Сиела“ дават заявка за силни заглавия, които ще се появят в следващите месеци.