Понеделник, 01 Юли 2024
    
Мнения

Четенето на книги е привилегия, от която трябва да се възползваме

  27.05.2024 11:00  
Четенето на книги е привилегия, от която трябва да се възползваме

Румяна Емануилиду – издател

Бургас е град с културни традиции и като цяло бургазлии би трябвало да са четящи хора. Трудно мога обаче да ги отделя от останалата аудитория, защото Бургас винаги e бил притегателно място за много туристи и други приходящи. И все пак на представяния на книги, където трябва да се срещнем с бургазлии, аудиторията не е тази, която наблюдаваме в градовете у нас и по света, където има традиции в общуването с книгите. Обичайно на премиери на книги идват едни и същи, неголям брой хора.

Не е истина, че младите хора не четат, те обаче имат нужда от повече напътствия и те биха го правили, ако им се предоставяше възможността за общуване чрез книгата, за срещи с писатели, преводачи, илюстратори, издатели.

От няколко години се провежда инициативата „Походът на книгите“ през април, в която участват училища, библиотеки, читалища и издателства, но това не трябва да е кампанийна проява, а постоянна грижа. През тази година Издателска къща „Знаци“ организира срещи с поетесата д-р Джина Дундова-Панчева, която е автор на поетични букварчета, поощряващи и четенето, и любовта към природата. На срещите с нея присъстваше и любимият композитор Стефан Диомов, автор на детски песни и по текстове на д-р Панчева. Съчетаването на поезията и знанията с музиката винаги води до незабравим празник и аз вярвам в резултатите от такива срещи.

На малко по-големите ученици предложихме „Мо, момчето, което живееше на покрива на един небостъргач“ от Детелин Вълков – книга за приятелството, лоялността, любовта, която книга е подкрепена от Министерство на културата. И за големите ученици има достатъчно книги, но такива срещи се случват по-рядко в Бургас – похвални са все пак усилията на зам.-кмета по култура в Община-Бургас Диана Саватева в тази посока.

Целта ми като издател е да приучим младите хора да четат и да посещават литературни събития. Четящият човек по-лесно може да стане и пишещ човек, докато обратното е немислимо. Винаги ще казвам, че четенето развива не само въображението, но и мисленето, речника, езиковата култура. Особено е важно четенето за стимулиране на мозъка в детската възраст и за възрастните хора, при които има и терапевтична полза. Затова трябва да се замислят не само издателите и библиотеките, а и неправителствени, общински и държавни  организации, които могат да спонсорират такива културни прояви.

Книгата „Черните и бели клавиши на моя живот“ на маестро Стефан Диомов е сред търсените от по-възрастните бургазлии, както и всички книги, които са свързани с историята на Бургас и региона. Дори бих казала, че ги четат повече бургазлии, които не живеят вече в Бургас – може би при тях носталгията е по-силна.

С нетърпение очаквам бургаското изложение „С книга на плажа“ през август, в Морската градина до Флората, за да осъществим директните срещи с читатели и автори.

Още помня от ранните си години часовете в библиотеките, списъка с прочетените книги, дневника с резюмета за книгите, с любими мисли и цитати от тях, а също и опашките по книжарниците, абонаментите за поредицата „Световна класика“ и нерядко използването на връзки за снабдяването с някои заглавия. Мечтая това да се случва и в наши дни.

Да, електронни и аудио книги ще има, но в неголям процент и те в никакъв случай няма да запълнят пространството за четящите хора. Електронните източници за информация по-скоро трябва да подпомагат търсенето.

Книжни издания ще има, както и книжни съкровищници – библиотеки и читалища. И четенето на книги ще продължава да бъде една благословия – привилегия, която ни е оставена в наследство и която ние трябва да предадем на децата и внуците си.

 

 В момента издателката и ИК“Знаци“ са на Пролетния панаир на книгата в София, който протича при невероятен интерес, а на щанда на издателството се спират все по-четящи хора