Понеделник, 01 Юли 2024
    
Несебър

Ръст на датските туристи очакват в Несебър

  28.05.2024 15:09  
Ръст на датските туристи очакват в Несебър

 

Община, полиция и прокуратура в готовност за посрещане на лято 2024

Кметът на Несебър Николай Димитров посрещна Негово Превъзходителство посланика на Кралство Дания   Йес Брогорд Нилсен в Старото кметство на града. На събитието присъстваха още  почетният консул на Дания във Варна Константин Дараданов, Мария Маркова – административен ръководител на Районна прокуратура – Бургас, гл. инспектор Коста Кирязов – началник на РУ Несебър.  Темите, засегнати в разговора, бяха свързани с туристическия сезон, сигурността на туристите, чистотата и опазването на околната среда  в района.

Кметът на Несебър представи пред посланика най-новия туристически проект, при който дестинация Южно Черноморие и в частност Несебър се популяризира на датския туристически пазар чрез масирани рекламни кампании, като прогнозите са за увеличение на посещенията към морската община.  Дипломатът приветства активните действията за популяризиране на Несебър сред неговите съграждани, като сподели,  че „Несебър е място за семеен туризъм“. В тази връзка кметът Николай Димитров припомни, че преди няколко години градът се нареди сред топ дестинациите за семейна почивка с деца в класацията на престижно европейско списание.

Община Несебър продължава да инвестира в туристическа инфраструктура и да развива дългосрочната си политика за осигуряване на   чиста природа и редуциране на замърсяването на въздуха и водата, подчерта градоначалникът и  допълни, че туристическият бранш, чрез обновявания и реинвестиции, се стреми да осигури материалната база на високо ниво.

В хода на разговора Николай Димитров заяви, че се очаква 10 % ръст на туризма, а Несебър е в готовност да посрещне всички, решили да отдъхнат на територията на общината.

Темата за сигурността на туристите засегна Мария Маркова – административен ръководител на Районна прокуратура – Бургас. Тя информира,   че  институцията, която представлява,  е в готовност да се включи в установяване на нарушения и да задейства  съответни правни процедури. Мария Маркова подчерта, че ръстът на почиващите се отразява на обема на работата им, но не и за сметка на качеството.

Гл. инспектор Коста Кирязов – началник на РУ Несебър, заяви, че  полицейското управление, както всяка година, е подготвено за работа през летния сезон: осигурени са четирима преводачи, 68 командировани полицаи, които да подсилят местните структури на реда; 8 чуждестранни полицая – румънски, полски, германски и чешки; идентифицирани са невралгичните точки от гледна точка на сигурността на пребиваващите на територията на Слънчев бряг; подготвени са  формуляри и бланки, подсигуряващи  бързото обработване на сигнали за нередности. Надградена и осъвременена е системата за видеонаблюдение – съвместна инициатива на общината и РУ Несебър. Системата ефективно подпомага дейностите на полицията по превенция и контрол на противообществени прояви, пътни нарушения и произшествия и други на територията на населените места в общината. Гл. инспектор Коста Кирязов  информира, че е проведена  и среща с охранителните фирми към заведенията в Слънчев бряг за координиране на действията при конфликтни ситуации с цел превенция на престъпленията. Това лято на територията на курортния комплекс ще действа и велопатрул.

Посланикът благодари за изчерпателната информация и за действията, предприети от всички институции за успешен туристически сезон. Срещата завърши с размяна на подаръци и обща снимка.