Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Дрогеристи ще се учат в Бургас по австрийска програма

  28.05.2024 16:14  
Дрогеристи ще се учат в Бургас по австрийска програма

За новата учебна 2024/2025 година в Бургас за първи път има обявен прием в специализирана паралелка за обучение по професия „дрогерист“ по австрийска програма. Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс в ПГХТ „Акад. Н.Д. Зелинский“. В списъка с професиите паралелката присъства под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс /8-12 клас/ под формата на дуално или дневно обучение. Наред с утвърдените общообразователни предмети, те ще изучават и специализирани дисциплини и ще провеждат лабораторна практика. Придобиването на знания и умения от бъдещите специалисти ще става възможно с прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията.

Още в 11-и и 12-и клас те ще могат да работят във вериги магазини за продажба на дрогерийни стоки. Ще може да се избира между две форми на обучение – дуална и дневна, като при първата практиката ще бъде платена, а при втората е неплатена. Голямото предимство на професията е, че тя се изучава в рамките на средното образование. Няма следващо ниво на подготовка, като това е стандарт в Австрия и Германия.

Учениците ще получат същите знания, каквито и връстниците им в Австрия и Германия. Обучението на учениците дрогеристи е базирано изцяло на опита на австрийската образователна система. Всички учебници по специалните предмети са преведени от немски език и са адаптирани според спецификите на българската образователна система.

Наред с утвърдените общообразователни предмети, в новата специалност ще се изучават специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия /наука за лечебните растения/, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Освен това децата се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло. След завършването на гимназия те ще имат възможност за развитие в множество професионални области.

Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които получават учениците, им дават много добра основа за кандидатстване и във висши учебни заведения в специалностите „Медицина“ и „Фармация“, а впоследствие да се развият като лекари или фармацевти. Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на био храни и хранителни добавки и в професии, свързани с природните науки.

„Ние сме изключително щастливи, че в Бургас има обявен прием за паралелка за дрогеристи. Уверени сме, че това ще повиши качеството на професионалното образование в областта и ще предостави на учениците повече възможности за реализация на пазара на труда. От една страна, обучението дава широкообхватни знания, а от друга тази професия е в списък на МОН със специалности с очакван недостиг на кадри в бъдеще“, споделя Евелина Великова - управител на верига за търговия с дрогерийни стоки в България.