Сряда, 03 Юли 2024
    
Бургас

Поредна стара сграда в Бургас грейна след реставрация, скоро и Хатевата къща

  28.05.2024 16:19  
Поредна стара сграда в Бургас грейна след реставрация, скоро и Хатевата къща

След мащабна реставрация 3-етажната сграда на ул. „Граф Игнатиев” №5 в Бургас радва окото на минувачите. Преди това тя повече от две десетилетия бавно се рушеше и съществуваше реална опасност да се срути напълно.

Сградата някога е била собственост на Триандафил Теодосиу – бургаски индустриалец, който в началото на миналия век е управлявал своя парна фабрика за халва, локуми и бонбони. Тя е обявена за недвижима културна ценност с Държавен вестник, бр.18 от 02.03.1979 г. През 90-те години на първия етаж имаше популярно рок заведение.

По предписание на Община Бургас и след съгласуване на проекта с Министерство на културата и НИНКН, собствениците я ремонтираха основно. С обезопасяването и възстановяването на добрия й външен вид, централната част на града стана още по-представителна, а една историческа сграда бе спасена за следващите поколения.

Друг знаков за градската ни архитектура обект буквално възкръсва. Към финал върви реставрацията на Хатевата къща. И тя се рушеше малко по малко в продължение на поне две десетилетия. Заради съдебни спорове относно собствеността и пълна безстопанственост, няколко пъти се налагаше да я обезопасява Общината. В крайна сметка и тя ще остане на своето място, възвърнала блясъка си, за да й се радват и следващите поколения.

„През последните няколко години старите рушащи се и опасни сгради в Бургас станаха по-малко. Благодаря на всички инициативни собственици, които се погрижиха да ги възстановят. Общината ще продължи да помага с трудните административни процедури, както досега. Така че нека и други собственици се активизират, за да направим Бургас още по-красив, интересен, безопасен и посещаван!“, коментира кметът Димитър Николов.