Понеделник, 01 Юли 2024
    
ИЗБОРИ 2024 Мнения

Цончо Ганев, „Възраждане“: Можем и да сме първа сила на тези избори, ако хората гласуват

  29.05.2024 10:40  
Цончо Ганев, „Възраждане“: Можем и да сме първа сила на тези избори, ако хората гласуват

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

-Г-н Ганев, кампанията вече е преполовена, как виждате Вие желанието за гласуване у избирателите?

-Искрено се надявам, че българинът най-после ще прояви здрав разум и ще има активност на тези избори, защото няма никакво значение купения и корпоративния вот, който се владее от политическите играчи 35 години, ако има избирателна активност. Затова ние от „Възраждане“ с личен пример вече трети парламент показваме, че с делата си заставаме зад думите си. Вярваме, че ще получим доверието на българския избирател. Това вече и социологията не може да го крие. Вече сме втори. Както се вижда имаме пълна вероятност да станем и първа сила, тъй като социолозите се застраховат като казват, че има 600 хиляди българи, които не са решили за кого ще гласуват. Така, че реалната ситуация, ако имаме избирателна активност и българския гражданин реши, „Възраждане“ може да стане първа политическа сила. Трябва да кажем, че така повече не може да продължава развитието на нашата държава и че на 35 години безпътие и евроатлантизъм трябва да се сложи край и да гледаме българския интерес.

-Какво Ви казват хората, когато се срещате с тях?

-Имах многократни срещи с хората в Бургас. Основното нещо, за което говорим е да не предаваме всичко това, което казваме и да го изпълняваме, така както го правим вече в трети парламент. Българинът не е изморен от избори. Той е изморен да бъде лъган, обезверен е, не вярва на никой, затова и избирателната активност е такава, а не защото имаме по няколко пъти избори на година. Въпросът е, че трябва най-после това, което правим от „Възраждане“, да го правят всички политически субекти -  да изпълняват поетите ангажименти, защото само преди няколко месеца видяхте, че тройната коалиция, която ни управлява, самите те преди изборите обясняваха, че ще вкарват Борисов и Пеевски в затвора, Борисов казваше, че Асен Василев няма да е финансов министър, а в крайна сметка управляваха заедно. Точно затова „Възраждане“ расте, защото техните избиратели гласуват за нас. Затова и очаквам да имаме по-сериозен ръст на следващите избори.

-Много от вашите опоненти казват, че червената им линия сте Вие и че не биха работили с Вас. Вие обаче имате ли такава?

-Тяхната червена линия не сме ние, а евроатлантическите им партньори, общностните им интереси, които защитават. Ако чуете интервюта с тях казват, че има неща, които не могат да коментират, защото имат общностни интереси. Дори и Денков преди няколко месеца, когато го питаха за поредните санкции, които се налагат на Русия и как ще се отрази това на България, той каза, че няма значение, важно било да пострада икономиката на Русия. Това, което казваме и правим ние в три народни събрания показва, че сме търсен партньор. Канени сме от абсолютно всички за разговори и ние отиваме. Няма как да работим с ДПС. Това не е партия. С тях няма какво да си разговаряме. С всички други сме готови да говорим. И за да получат нашата подкрепа срещу това да не получим никакви министри и постове, искаме политики. А те са следните. България не трябва да влиза в Еврозоната, без да бъде питан българския народ. Отговорът е че няма как да отидем на референдум, защото българския народ ще се произнесе против. Социологията го показа – над 80% от българите не искат еврото. Затова евроатлантическите партии отказаха този референдум. Втората тема е да предоговорим нашето членство в ЕС по отношение на енергетика и земеделие, защото това е жизнено важно за нашата икономика. Следва отново отговор, че това са общностни интереси и нашите партньори няма да се съгласят. Третата политика, която поставяме на масата е да спрат и да се вдигнат всички санкции срещу Русия. Това, което продължава толкова години е чисто егоистично спрямо нашите интереси. Въобще не ме интересуват руските. За нашия бизнес е много важно да търгува и изнася продукция в чужбина, тъй като ние сме смазани като производители от Западна и Централна Европа. Виждате нашите стоки в какво състояния са и как по магазините няма български стоки. Затова ние казваме, че санкции са ключови за нас като бизнес. Не на последно място казваме, че България трябва да бъде попитана дали да продължава да бъде член на НАТО, защото ако пари се печелят, икономика се възстановява, една война и едно въвличане на България в конфликт е пагубно. НАТО води война от две години с Русия. Войната не е Русия-Украйна, а Русия-НАТО. Точно затова смятаме, че нямаме място в този военен конфликт. И точно заради това смятаме, че не трябва да изпращаме никакви оръжия, пък камо ли военни, какъвто е натискът срещу нас. Това са условията за разговори за подкрепа на „Възраждане“ за правителство. Това са нашите ангажименти спрямо нашите избиратели. Няма как да правим компромиси с това.

-Все по-консервативни движения се издигат в цяла Европа. Очаквате ли промяна в структурата на новия Европарламент?

-Това, което виждате в България и ръста на „Възраждане“ е нещо, което се случва в Западна Европа, където също имаше поредица от избори. Видяхте какво стана в Нидерландия, в Австрия, от години в Унгария. В Германия е „Алтернатива за Германия“. Всичките провинции, в които се провеждат местни избори се печелят от тази партия. Това е един от основните наши партньори в Европейския парламент. Затова, когато казваме, че ние отиваме в ЕП да променяме Европа, ние няма да го правим сами, а с „Алтернатива за Германия“ и други партии, които само преди един месец бяха на конференцията, която организирахме в София.

 

В интервюто има въпроси и от други медии.