Вторник, 02 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

30 работодатели предложиха над 300 работни места на безработните в Бургас

  29.05.2024 12:59  
30 работодатели предложиха над 300 работни места на безработните в Бургас

 

Дона МИТЕВА

Над 300 работни места предложиха 30 работодатели. Тези работни места са в сферата на услугите, транспорта, промишлеността и др. сфери.

 Бургаски свободен университет   Дирекция „Бюро по труда” – Бургас съвместно със Сдружение „Нов път“ и Сдружение „Верният настойник“ проведоха обща трудова борса, която се осъществява по проект „Академия за личен успех“.

От 10 до 11,30 часа работодатели и безработни се срещнаха и разговаряха във фоайето на БСУ. Сред предложените позиции бяха графичен дизайнер, складов работник, машинен оператор, продавач –консултант, монтьор, шофьор, кранист, касиер и др. Соня Здравкова от завод „Елкабел“ признава, че трудно намират обучени кадри, но те са готови да обучават желаещите.

„Нашето производство е специфично и трудно намираме персонал. Със съдействието на Бюрото по труда и Агенцията по заетостта успяваме. На тази борса предлагаме две свободни места - за водач на мотокар и за машинен оператор производство на кабели. Предлагаме добро възнаграждение, социален пакет, ежемесечно ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, личен и годишен стимул“, обясни тя.

А момичетата от  голяма верига магазини, които търсеха касиер и човек за подреждане на стока бяха неприятно изненадани, че сред присъстващите на борсата малцинство са младите и енергични хора.

Жена на предпенсионна възраст сподели, че търси сезонна работа – работник кухня или камериерка и очаква средназаплата.

Младеж коментира „Дойдох си  преди дни от Германия, където работих 9 години. Търся работа с немски език в областта на логистиката, комуникация, кол центрове. Убеден съм, че ще си намеря нещо подходящо“

„Изискванията са ми за 8-часов работен ден до 19 часа и заплащане между 1800 и 2000 лева чиста заплата“ , изяви претенциите си млада жена.

На откриването на борсата присъства Милена Георгиева,  заместник изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. Тя коментира, че такива форуми са много нужни.

„Опитваме се да правим повече такива срещи, за да може все повече хора да намерят себе си и да намерят това, което търсят и своето призвание. Радвам се, че има толкова работодатели“.

Както обикновено направи лошо впечатление, че повечето от безработните, които бяха поканени да присъстват на борсата побързаха да попълнят анкетата и да се подпишат, за да си тръгнат.  Сред тях репортерското ни око забеляза физиономии, които са присъствали и на няколко други такива събития.

На  откриването на борсата  присъстваха директорът на Бюрото по труда в Бургас Татяна Николова, зам. кметът Михаил Ненов, ректорът на БСУ проф. Милен Балтов, Спаска Петрова от сдружение „Нов път“, Кристина Баева от фондация „Тръст за социална алтернатива“ и Жельо Желев - председател на сдружение „Верният настойник“.