Неделя, 30 Юни 2024
    
Бургас Спорт

Бургас отново ще има футболно дерби…при аматьорите

  29.05.2024 18:05  
Бургас отново ще има футболно дерби…при аматьорите
А някога двата стадиона се пълниха за дербито, което се играеше в \"А\" група
  Архив, БНР

Георги РУСИНОВ

 

След като „Черноморец“ трагично отпадна във „В“ група, Бургас отново е без представител в професионалния футбол. За сметка на това догодина ще имаме бургаско дерби…при аматьорите. Възроденият „Нефтохимик“ е на път да спечели промоция в третия футболен ешелон след убедителна кампания в „А“ ОФГ. „Зелените“ дори показаха титлата, която влиза във витрината с трофеите.

Така вечното бургаско дерби се завръща, може би където му е мястото, след всички опити през годините за възраждане на футбола в морския град. Греда след греда и резултатът е налице. „Акули“ и „шейхове“ ще се борят за връщане при професионалистите през следващия сезон. И отново ще сме единственият от големите градове с липса в „А“ и „Б“ групи.

Фокусът през изминалия сезон бе върху „Черноморец“, които много активно работят за оздравяването на клуба с взимането на концесия стадиона в Долно Езерово, който получи името „Иван Претъргов“ и проекти за цялостното развитие на базата. След не лошо начало на сезона в „Б“ група, бургазлии плавно взеха да потъват към дъното на таблицата, за да се стигне до решаващ и директен мач за оставане в елита срещу „Своге“, който бе загубен.

От ръководството на „акулите“ тези дни излязоха с изявление, с което на първо място поднасят извиненията си към феновете за това, че не успяха да се спасят. След това се изказват и благодарностите към треньора Ангел Стойков, който по думите на шефовете в „Черноморец“ „многократно е поемал отговорност за недобрите резултати в някои срещи и винаги е бил готов да поеме цялата вина, като се раздели с клуба“.

Тъй като преди няколко месеца бяха гласувани извънредни допълнителни средства за отбора от Общински съвет – Бургас по предложение на председателя на Спортната комисия, се повдигнаха много въпроси относно финансирането на отбора. „Черноморец“ е получил най-големия процент от финансирането си от Община Бургас – 536 000 лева, което на близо трите милиона лева общ бюджет за спорта подразни доста други клубове, които съответно също поискаха повече пари.

Сега изглежда ръководството на „акулите“ е решило да направи отчет за финансирането на клуба за изминалия неуспешен сезон в професионалния футбол.

„Постъпленията от Община Бургас – 536 000 лв., като от тях е заплатен наем на стадион „Лазур“ в размер 84 000 лв. Допълнително са изразходвани приблизително 20 000 лв. за поддръжка, ел. енергия и материали по стадиона. Нетните приходи от общината възлизат на 432 000 лв. към момента“, посочват в изявлението от клуба.

Ето и останалите спонсори на клуба: Лайф Хоспитал – 120 000 лв.; Трансвагон – 120 000 лв.; Фирма за превози – 20 000 лв; Бетинг компании – 180 000 лв.; Частни дарители – 20 000 лв.; Приходи от билети и карти – 40 000 лв. Общо 932 000 лева за годината, пишат от клуба като общинските средства са сметнати в размер на 432 000 лева, а не 536, както сами посочват от „Черноморец“.

Та сумата от близо 1 милион лева е изразходена по следните пера: Разходи за издръжка на мъжкия представителен отбор във Втора лига; Разходи за издръжка на ДЮШ, свързани със спортния календар, транспорт, консумативи и спортни принадлежности; Разходи по поддръжка на стадион „Иван Претъргов“.

„Целта на тази информация не е да служи като оправдание за резултатите, а за да сложи край на всички спекулации, относно размера и начина на финансиране на клуба! Всеки, който твърди, че има друга информация, е добре дошъл да предостави нужните доказателства. Искаме да изкажем искрените си благодарности и към всички спонсори и хора, помагали безвъзмездно със своя труд, в името на това клубът да бъде на едно по-високо ниво! Искаме да благодарим на Община Бургас и в частност на кмета на град Бургас - г-н Димитър Николов. Без неговото съдействие участието ни във ВПФЛ нямаше да бъде възможно. Благодарим за всичко сторено!“, съобщават от ръководството, като следват благодарности и към останалите по-скромни спонсори.

Всъщност това е един от основните проблеми и на двата клуба през последните години, а именно спонсорството. Така и не се намери някой бизнесмен, който да вложи значителен капитал, за да не са зависими от общински пари „Черноморец“ и „Нефтохимик“. Опити бяха правени и в единия лагер, и в другия – неуспешно. Проблемът с базите само задълбочава кризата, в която е изпаднал бургаския футбол. Стадионите буквално се разпадат и макар да се правят опити за придобиване поне на единия от двата от Община Бургас, перспективата това да стане скоро е нищожна.

А дотогава верните фенове на двата отбора отново ще се срещнат, гледайки любимците си във „В“ група. А някога грандовете в България трепереха да стъпят в Бургас…


Анкета

Мнения

Мнения
Първо официално слово на патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение
  30.06.2024 18:06      

Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се ст