Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

Изграждат фотоволтаичен парк на покрива на басейна в Славейков

  30.05.2024 14:59  
Изграждат фотоволтаичен парк на  покрива на басейна в Славейков

Канят жителите  да инвестират в него

Силвия Шатърова

 

Фотоволтаичен парк за нуждите на басейна ще бъде изградена на покрива на ОЗК Арена Бургас, като се канят и гражданите да инвестират в инсталацията. Те ще получават ежегодишен дивидент. Съучастието ще е от 750 до 10 000 лева, като за година могат да получат дивидент от 1 300 лева при вноска от 10 000 лева. Това стана ясно по време на конференция, посветена на зелената енергия и енергийната афектвиност, която започва днес в Бургаск в КЦ “Морско казино“ и ще продължи до 1 юни.

Събитието се организира от Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, Общинската мрежа за енергийна ефективност ЕкоЕнергия и Община Бургас.  

В събота ще бъде представено енергийно общество, в което общината ще представи новия проект за фотоволтаичната инсталация и възможностите за съучастие в нея. Идеята е тя да се изгради със събраните в енергийната общност средства.  Освен граждани в нея ще могат да участват и юридически лица, стана ясно. Това е предизвикателство и хората плахо ще пристъпват, ние затова сме водещи, за да гарантираме сигурност в хората. Много  разчитаме на партньорите от Ен Ефект, които направиха всички анализи, разчети“, заяви заме.кметът по строителство на Община Бургас -инж. Чанка Коралска.

Инсталацията на покрива ще покрива 80 % от използваната консумирана енергия на спортното съоръжение, както през зимата, така и през лятото.

„Ще има пазар за електроенергията по този начин. За общината ще е плюс, защото ще си помогнем за цената й“, каза още Коралска. 400 000 лева са необходими за проекта и след като се съберат, тогава ще се пристъпи към реализазицята му.

Подобна енергийна общност има вече създадена в Габрово, заяви изпълнителният директор на ЕнЕфект-инж. Драгомир Цанев.

В Българово вече общината е изградила една фотоволтаична инсталация, като тя ще се включи към енергийната общност.

От община Бургас заявиха, че вярват в интереса към новото начинание, ако не успее да се събере сумата, останалата част ще бъде финансирано от общината.