Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бизнес

Чехия разкрива временен консулски отдел в Бургас за сезона

  30.05.2024 16:28  
Чехия разкрива временен консулски отдел в Бургас за сезона

 

Областният управител прие Посланика на Чешката Република

 

Областният управител на област Бургас проф. Мария Нейкова прие Посланика на Чешката Република в България Н. Пр. Мирослав Томин, придружаван от Почетния Генерален консул на Чешката Република за Варна, Бургас и Добрич – г-жа Зденка Боевова.

По време на разговора бе заявена и от двете страни готовност за съвместна работа в посока задълбочаване международните връзки на област Бургас с териториални единици в Чехия.

„Уверена съм, че съвместни инициативи биха дали резултати в посока повишаване обмена на туристи и насърчаване на инвестициите“, каза областният управител.

Проф. Нейкова даде висока оценка за професионалното сътрудничество между  ОД на МВР-Бургас и командированите полицаи от Чехия през летния сезон по Южното Черноморие.

Посланик Томин обяви, че с всяка година се увеличава броят на чешките туристи по Българското Черноморие. За миналата година са били 200 хиляди като очакванията за 2024 г. е да са доста повече. През месеците юли и август ще се разкрие временен консулски отдел в Бургас за оказване на помощ и съдействие на чешките туристи при евентуални проблеми, които могат да възникнат през лятото. Консулският отдел ще бъде позициониран в хотел „Приморец“.

Негово Превъзходителство Мирослав Томин заема тази длъжност от 15.02.2024 г. и това е първото му посещение в Бургас. Посланикът беше придружен още от съпругата си г-жа Радка Турманова и г-жа Олга Здравкова от консулския отдел.