Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

Наргилист, бъсър, рънър – странни работни места в туризма

  01.06.2024 14:44  
 Наргилист, бъсър, рънър – странни работни места в туризма

 

Куриоз. Балонесите са като златните рибки – всеки вярва, че ги има, но никой не ги е пипал

Дона МИТЕВА

На прага на туристическия сезон търсенето на работна ръка е все по-ожесточено. Наред с тривиалните професии като камериерка, хостеса, хигиенист, пиколо и т.н., се търсят и такива, които звучат странно –балонеса, наргилист или пък бъсър.

Преди време в социалната мрежа се появи обява на заведение, което предлагаше работа като балонеса. Хората, които сериозно се занимават с туристическа дейност, и до момента се шегуват с обявата, отричайки да знаят за подобна професия.

„Балонеси

 

 има в Слънчев бряг и не само там от почти пет години. Това са момичета, които пълнят балони с райски газ и ги продават в нощните заведения – клубове и дискотеки. Покрай обявата, която бе подхваната от медиите, стана популярна тази дейност, която обикновено е за млади, красиви момичета, които говорят най-вече английски, но може и други чужди езици. Те може да не са на трудов договор, може да им се плаща както собственикът намери за добре – даже и на процент от продажбата или на парче – разбирай на продаден балон или пък цяла бутилка с райски газ. Убеден съм, че си изкарват добри пари“. Това коментира човек, който работи с програмите по нощните заведения, пожелал анонимност.

Тази професия няма как да е официална, поради факта, че миналата година се гласуваха промени в Закона за храните, които касаеха райския газ. Така популярните пълнители с диазотен оксид/райски газ, опасни за здравето, особени при подрастващи, са забранени за продажба, включително в заведения и нощни клубове. Забраната важи както за деца, така и за продажба на клиенти над 18 години. Това не означава, че въпреки всичко не се предлагат.

Вероятно затова и официално никой не обявява, че знае да се търсят хора за тази цел, които получават заплащане „под масата“ или са назначени на друга позиция и се занимават с продажбата на балони между другото.

„В Класификатора на професиите балонеса не съществува. Коментирахме с колеги – всички много се смяха. Нямаме такива познати, които имат назначени такива момичета. А и продажбата на райски газ е забранена. Освен това нови длъжности в туризма няма“, категорична е Деляна Цонева, председател на Бургаската туристическа камара.

В обявите за работа има друга любопитна професия –

 

наргилист,

 

която също я няма в класификатора. Въпреки че модата на наргилетата вече е поотминала, все пак има заведения, в които те са традиционни. Та, човекът, който се занимава с тях, се нарича наргилист.

„Ние сме идеалния работодател за теб, ако искаш: сигурна работа, трудов договор, добро възнаграждение, осигуровки и т.н., със стартова месечна заплата от 2000лв. до 2400 (нето) – базирана на 6 лв. часова ставка плюс 1.50 лв. на брой наргиле“, пише в обявата.

Наргилисти има най-вече в Слънчев бряг, където е пълно с барове и такъв тип заведения.

Заведение на Ченгене скеле край Бургас търси

 

бъсър 

 

 

„Работата на бъсъра се изразява в това да привежда заведението в приличен вид след всеки клиент. Да отсервира свободни чаши, да подрежда маси и столове за следващи клиенти, да ги почиства и да мие чаши в помощ на барманите“, се пояснява в обявата.  

Експерти в туризма, които са пътували в САЩ, коментират, че в част от заведенията там има т.нар. рънър, който явно отговаря на бъсър, защото просто отсервира и почиства масите, но в ресторант или заведение за бързо хранене. Този човек не взема поръчки и не се занимава с разплащането. Вероятно в натоварените с много клиенти заведения и у нас работата на сервитьорите е разделена и всеки има своите задължения, независимо от това как ще бъдат наречени те – дали със стряскаща чуждица или на обикновен български – помощник еди-какъв си.

Дали ги има в Класификатора на професиите, или не – нови професии се създават, а с това и липсата на кадри в сектора още повече се увеличава.

Татяна Николова, директор на Бюрото по труда в Бургас, по време на специализираната трудова борса за туризма коментира: „Работните места от Черноморието се обявяват в цялата страна, за да могат безработните от другите бюра по труда във вътрешността също да кандидатстват за тези позиции. Миналата година имахме някакъв успех в тази насока“.

Въпреки това Южното Черноморие си остава с най-много свободни работни места в туризма.