Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

Енергиен кооператив ще изгражда фотоволтаиците на басейна в „Славейков“

  01.06.2024 14:53  
Енергиен кооператив ще изгражда фотоволтаиците на басейна в „Славейков“

Енергиен кооператив ще  изгражда фотоволтаична инсталация на байсейна "ОЗК Арена Бургас".
Днес бяха разяснени стъпките и целите на новото енергийно общество в Бургас, което ще е най-мащабното в страната, но за пример бе дадено подобно в Габрово, където вече съществува.

На  представянето присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, заместник кмета инж. Чанка Коралска, както  и водачът на листата на ГЕРБ и ексдепутат от енергийната комисия в парламента Жечо Станков.

"Видяхме в тази инициатива една възможност първо да покажем личен пример като администрация с един сигурен сериозен консуматор -нашият спортен комплекс. Ще осигурим сигурност за реализиране на зелената енергия. Ще  надградим този проект на други места“, заяви кметът  Димитър Николов.

„Поставихме това законодателство още през 2018 година, аз съм сигурен, че този проект  ще се пренесе в бизнеса и НПО-та“, заяви Жечо Станков.

Както „Черноморски фар“ писа фотоволтаична централа ще захранва консумацията на енергия басейна в ж.к. „Славейков“. Тя ще е монтирана покрива,  като се очаква първо да се наберат участниците в кооператива, до дни ще бъде отворена процедурата за участие в него,  могат да участват както физически, така и юридически лица. Първоначално ще бъде отворен за граждани на общината, но ако не се съберат участници, ще се поканят и от други места.  За своето финансово участие, те ще получат и дивидент, като за 10 години ще получат 30 % доходност.  Община Бургас ще е гарант на проекта, като след 10 години тя ще продължи да го развива и   да се грижи за инсталацията като собственик.

Участието е открито и доброволно, контролът върху кооператива е на самите участници. Той е не юридическо лице, не е и АД.

Енергията ще се консумира на място от самия обект, а останалата, произведена от инсталацията може да се продава на свободния пазар. В Габрово инвестицията е излязла 150 000 лева, тук се очаква заради по-големия мащаб да бъде 410 000 лева с ДДС, разкриха от Ен Ефект. Общо 956 панела ще бъдат монтирани на покрива на ОЗК „Арена Бургас“. Ползата е, че  не се плащат мрежови такси. Ролята на гражданите е да изградят тази инвестиция.

До месец общинският съвет трябва да даде зелена светлина на проекта и да се задвижат административените процедури, очаква се до март 2025 година инсталацията да е изградена. След това ще бъде процеса на включване на системите. 

Кооперативът се изгражда с тази цел-фотоволтаична централа на покрива на ОЗК, Арена“, но може и да се развие върху други обекти.

Според експертите от Габрово би следвало бургаска фирма да поддържа инсталацията, защото ще реагира по-бързо при евентуални аварии, другият положителен ефект върху града е, да се създаде паралелка за монтаж и експолатация за фотоволтаици в бургаските ехнически гимназии, които да си провеждат практиките в този кооператив.