Понеделник, 01 Юли 2024
    
ИЗБОРИ 2024

Борислав Киров – кандидат за евродепутат от ПП ГЕРБ-СДС: И най-малкото село у нас е част от Европа и трябва да усеща нейните блага

  02.06.2024 09:41  
Борислав Киров – кандидат за евродепутат от ПП ГЕРБ-СДС: И най-малкото село у нас е част от Европа и трябва да усеща нейните блага

Интервю на Весела Горанова

 

Борислав Киров е роден през 1985 г. в Бургас, доктор по икономика. Към момента е общински съветник в Приморско.  

Средното си образование получава в Професионална гимназия за механоелектроника и електротехника – Бургас. Висшето си образование завършва в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, където изучава „Стопанско управление“ и „Маркетинг“. Докторската си степен защитава през 2022 година в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов.

Занимава се с частен бизнес в сферата на туризма, освен това развива  консултантска и инженерингова дейност в областта на строителството, инвестиции в соларни системи. Има солиден опит в ръководене и организиране на дейности, както и умения за работа в международни екипи и проекти.

 

– Г-н Киров, хората знаят какво правят кметът и общинските съветници, имат представа и от работата на народните представители, но не са наясно с какво точно се занимават евродепутатите. Как ще ги убедите, че всъщност дейността на представителите ни в Европейския парламент имат реално влияние върху живота на гражданите?

– Европейските избори винаги са се възприемали като нещо далечно, което не ни е толкова важно и не ни касае съвсем. Защото не са го почувствали в ежедневието си, не са усетили как то може да бъде по-добро. След 17 години в Европейския съюз аз категорично мога да кажа: Това не е така! Напротив! Колкото важни са решенията на депутатите и Министерския съвет в България, толкова голямо значение имат и решенията на ЕП, защото ЕС е Голямата наша европейска държава, на която всеки от нас също е гражданин. Европейският парламент всъщност е наше Народно събрание, а Европейската комисия – наш Министерски съвет. Те очертават цялата законодателна и финансова рамка, в която сме в нашата Европа.

Често Европа се възприема като някой, който трябва и е длъжен да ни оправи живота, да ни налее пари и всичко ще е наред. А това не е така. Затова е много важно да имаме надпартийни национални проекти, които да представяме и защитаваме в европейските структури. Зад тези цели трябва да заставаме всички, а не да се делим на „умни, красиви и добри“.

– Вие сте част от местната политика в Приморско, но знаете как функционират европейските институции. Какво могат да направят евродепутатите според Вас, за да помогнат на държавата и на местната власт?

– Аз съм свързан с Бургас и Приморско. За мен е важно да има истински ползи за живота на хората в Бургаски регион. Евродепутатът не е човек, който няма връзка с хората. Напротив, тя е най-важна. Непрекъснатата му комуникация с местната власт в България трябва да е постоянна. Винаги сме твърдял, че когато има свързаност между кметове на кметства, общински кметове, депутати, изпълнителна власт и евродепутати – тогава процесите и резултатите ще са в пъти по-добри и по-бързо ще се случват. Ефектът ще е голям, когато тези процеси са започнати и се провеждат последователно и компетентно от политическа сила, която умее да носи отговорност и има лидерство.

Кметовете на малките населени места винаги са в течение на проблемите. С тях сме решавали не един и два казуса. Но питайте ги на кой евродепутат са звъннали, за да им помогне и какъв е резултатът, ако изобщо са се чули с него? Затова като евродепутат основната ми цел ще е да търся пряка връзка, бърз „зелен коридор“ между кметове на кметства и евросредства. За да може, когато се прави годишната финансовата рамка на Европа и се отварят програми, с моя лична помощ и участие най-малките населени места да имат възможност да кандидатстват директно. Защото всеки човек иска с по-малко бюрокрация и в по-кратък срок до него да достигнат преки ползи от нашата голяма федерация – обединена Европа. Не трябва да чакаме някой да дойде и да реши проблемите ни изведнъж, а да знаем, че ние сме част от Европа, която може да даде на всеки човек тук перспектива. Нужно е да направим така, че да постигнем сами своето. Това е великата федеративна идея – различните държави, гонейки своите интереси, заедно да изграждат общото си бъдеще и да постигат големите цели на своето обединение. Но това изисква визионерство, опит, образование и много работа.

– Мислите ли, че ЕС дава достатъчно възможности за частните инициативи и има ли какво да научи българският бизнес от своите западни колеги?

– Европа дава възможности, пазари, достъп до иновации, но само от нас зависи дали и как ще ги използваме. Бургас има огромен стимул да развива индустриални зони, въпросът е как държавата ще създаде условия, а и как може да се помага в Европа. Там ще насоча аз усилията си.

И най-малкото наше населено място е част от Европа и трябва да има възможност да се възползва от нейните блага. Работата на евродепутата не е просто да живее в Брюксел, да получава висока заплата и да придобие манталитета и поведението на скъпоплатен бюрократ. Напротив! Трябват политици със знания и със сърце, които да работят така, че хората в региона, а и навсякъде в България, да усещат тяхната помощ и подкрепа и да видят хубавото като резултат.

– Кои са според Вас най-големите предизвикателства, пред които е изправен ЕП в момента?

– Не са малко предизвикателствата, пред които е изправен ЕП в момента – енергийни проблеми, отбрана, сигурност, мигрантски поток, дезинформация. Важно е в следващите години как ще се структурира европейската икономика, защото конкуренцията от Китай и Индия ще е все по-голяма и по-агресивна.

Всъщност неслучайно нашият слоган е: „Стабилна България в сигурна Европа!“