Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас Общество

С рози, червен килим и шествие бе посрещнат новият Сливенски митрополит Арсений в Бургас/СНИМКИ/

  02.06.2024 18:17  
С рози, червен килим и шествие бе посрещнат новият Сливенски митрополит Арсений в Бургас/СНИМКИ/

Силвия Шатърова

С рози, червен килим и камбанен звън  на специална церемония бе посрещнат в Бургас новият Сливенски митрополит Арсений. Това се случва за първи път  от 44 години в историята на града.

Церемонията премина при засилени мерки за сигурност. Не бяха много миряните, дошли на площада да гледат тържественото посрещане. 
В Бургаска околия повечето от тях са  привърженици на епископ Йеротей, който бе дисквалифициран служебно в  избора за митрополит, като не бе допуснат до него.
Арсений бе викарий на Пловдивския митрполит Николай преди да участва в избора за нов владика на Сливенска епархия.

Пред храма Арсений бе посрещнат по червен килим в шпалир от свещеници от всички храмове, камбанен звън и гвардейци.

Местната и държавна власт бе представена в лицето на  областния управител  проф. Мария Нейкова, кмета на Бургас Димитър Николов, кметовете на Поморие, Царево и Приморско- Иван Алексиев, Марин Киров и Иван Гайков, както и кметове на Айтос и Камено- Васил Едрев и Жельо Вардунски, който гледаха ритуала от площада сред хората. На церемонията бяха още председателят  на Общинския съвет  Михаил Хаджиянев, както и директорът на ОДМВР-Бургс -комисар Емил Павлов.

Шествието тръгна от арката на Свети Николай Чудотворец и премина през централната ос до площада пред храма.  Деца посипваха пътят на Арсений с рози.  

В Бургас да подкрепят Арсений в първите му стъпки като духовен ръководител  пристигнаха двама  митрополити-Пловдивският  Николай и Старозагорския Киприян, както  и  игуменът на Бачковския манастир Сионий, високи преосвещенства от цялата страна, както и родителите на Арсений.

„Дошли сме в пределите на този красив и магнетичен град да дадем първата благословия на всички жители с мир и любов“, заяви пред медии Арсений. На въпрос на „Черноморски фар“ как ще тушира напрежението сред миряни и свещеници в околията около избора си, той отговори: „С мир, любов и такт. Има  много неща, които по някакъв начин влияят върху формирането на образ на човека. Добре е да има опознавателен процес и много неща да се изяснят. Вярвам в доброто благоразположение на духовенството и миряните на  Бургас и околията“.

„Ще управлявате една от най-красивите митрополии, бъдете жив и здрав и нека Бог Ви води в делата Ви!“, обърна се към новия владика областният управител проф. Мария Нейкова.

„Вярвам, че като духовен баща и водач на Сливенска епархия, ще бъде загрижен и всеотдаен към миряните на Бургас и региона, а към уязвимите наши съграждани – ще прояви своето щедро милосърдие.

Раздялата с Негово високопреосвещенство Йоаникий и негово светейшество Партиарх Неофит беше тежка загуба за всички нас. Такива ярки духовни бащи, оставят огромна празнина след края на земния им път.

Но аз съм сигурен, че митрополит Арсений, ще достоен техен последовател и с мъдрост ще продължи тяхното благословено дело.

Защото ние имаме нужда от наставници в православната ни вяра.

Вярвам, че ще успее с мъдрост да сплоти миряните в Бургаската духовна околия и цялата Сливенска епархия.

Пожелавам му да бъде справедлив и благочестив наш духовен наставник и водач в богоугодните дела!

На многая и благая лета, Ваше високопреосвещенство!“, заяви на официалната церемония  кметът на Бургас Димитър Николов.

Прекланям се на моите предшественици в Сливенска епархия – многоуважаваните Серафим, Гераций, Иларион, Евлогий, Никодим и дядо Иоаникий. Те оставиха огромен принос в историята и аз ще се ръководя от техния пример във всяко мое действие за нашето общо усъвършенстване. Знам, че няма да съм сам в делото, защото ще съм сред свои братя и сестри по вяра в Христа. Ако е имало време за хвърляне на камъни, то изтече. От днес нататък започваме да ги събираме“, каза в първата си реч сливенският митрополит Арсений.