Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас ИЗБОРИ 2024 Руен

От БСП почетоха паметта на партизаните от отряд „Народен юмрук“

  03.06.2024 11:13  
От  БСП почетоха паметта на партизаните от отряд „Народен юмрук“

Активисти и симпатизанти на Българската социалситическа партия почетоха днес паметта на партизаните и ятаците от отряд „Народен юмрук“.  Те се събраха заедно пред паметника в руенското село Топчийско, за да се преклонят пред подвига на героите.

Сред тях беше водачът на листата на Коалиция „БСП за България“ за Втори многомандатен избирателен район – Бургас инж. Петър Кънев, областният лидер на социалистите в морския град Тодор Байчев, кандидатите за евродепутати – Вяра Емилова и Цветелина Пенкова, общинският председател на БСП в Бургас инж. Паруш Парушев, председатели на структури от региона, общински съветници, членове на антифашисткия съюз и изявени общественици.

На 2 юли 1944 година край село Топчийско са разстреляни и заровени полуживи 23 партизани и ятаци. На 19 юни 1944 г. в сражение край село Козичино и Балабан дере са загинали 8 партизани, начело с командира на отряд „Народен юмрук” Николай Лъсков. Запалени и унищожени са 19 партизански къщи.

Символично беше даден старт на инициатива за събиране на средства за ремонт на мемориалния комплекс в Тополица, обяви Елена Кондова, която стои наело на начинанието, подкрепено от знакови за лявата идея личности.

„Всяка година на това паметно място, ние отбелязваме подвига на онези, които през последните години бяха забравени. Благодаря ви, че помогнахте да облагородим паметника", каза водачът на бургаската листа инж. Петър Кънев.

 „Хората, които отидат в Европейския парламент трябва да помнят, че преди всичко трябва да поставят националния интерес. И точно днес трябва да си спомним за делото на партизанския отряд „Народен юмрук“ трябва, да го носим в ума и винаги, когато тръгнем напред, да знаем, че нашата кауза трябва да бъде България“, заяви кандидатът за евродепутат Вяра Емилова.

 „В партията има енергия и вярвам, че ще повишим резултата си, както за българския парламент, така и за евролистата“, каза още тя.

По-рано днес групата социалисти посети и паметниците в Добра Поляна и Мрежичко, където бяха  поднесени венци и цветя.

На 22 юни 1944 година край село Добра поляна след нечовешки мъчения, без съд и присъда, са разстреляни партизаните Георги Тодоров, Илия Долапчиев, Киро Киров, Христо Тонозлиев, както и ятаците Мехмедали Мехмедов, Мехмед Махмудов, Али Алиев, Мехмед Топалов.