Вторник, 02 Юли 2024
    
Бургас

ВиК-Бургас отчете успешния проект за пречиствателната станция в Меден рудник

  04.06.2024 12:45  
ВиК-Бургас отчете успешния проект за пречиствателната станция в Меден рудник

Георги РУСИНОВ

 

ВиК-Бургас отчете успешното приключване на проекта за пречиствателна станция в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“.

От края на 2023-а Меден рудник е с изцяло изградена канализация и с разширена и рехабилитирана пречиствателна станция за отпадни води. С рехабилитацията на канализационната мрежа, с изграждането на новите колектори и мрежа ,100% от отпадъчните води се събират и пречистват в пречиствателната станция, съгласно приложимото законодателство.

За срок от 2 години бяха рехабилитирани километър и половина канализационна мрежа и изградени още 2 км канализация. Също така бяха изградени две канално-помпени станции – „Върли бряг“ и „Бункерна“. Реконструирани бяха 6.8 км водопровод и бяха изградени 2 км нов водопровод.

На територията на пречиствателната станция „Меден рудник“ по проекта бяха изградени два био басейна, вторичен утайник и машинното оборудване към тях. С това се разшири капацитета на станцията за биологично пречистване на отпадъчни води.

На събитието присъстваха директорът бургаското дружество Цветан Мирчев, заместник-областният управител Владимир Крумов, членът на УС на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Владимир Бибов, представителят на ГД Оперативна програма „Околна среда“ Грета Михайлова, началникът на отдел „Строителство“ към Община Бургас Мирослав Жеков и директорът на РИОСВ-Бургас Павел Маринов.

„Благодаря на изпълнителите на проектите. Те са толкова важни, защото допринасят за околната среда и за нормалното живеене в този комплекс и Бургас“, заяви Мирчев.

Заместник-областният управител на свой ред изказа радостта си от приключването на проекта заради всички усилия, препятствия и спънки, които са били в началото.

„Започнахме малко по малко да ги въвеждаме в експлоатация и да осигуряваме необходимото качество на живот, което заслужават не само нашите съграждани в Бургас и комплекс „Меден рудник“, а и в цялата област. С ВиК оператора на местно ниво работим изключително активно и в правилната посока“, каза Крумов.

Бибов отчете важността на проекта не само за Меден рудник, но и за целия град.

„Желаем на ВиК дружеството да продължава в същия дух да продължава да изпълнява останалата част от големия проект, тъй като цялата област е изключително важна“, посочи той.

Ръководителят на големия интегриран воден проект за област Бургас Кристина Димитрова коментира пред медии, че 13 обекта още от първата част са стартирани и предстои довършването им поетапно. На други 11 всеки момент ще бъде дадено начало на дейностите.