Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Бургазлии се жалват от драсканици по сгради в града, съветник пита какви мерки са взети

  04.06.2024 15:20  
Бургазлии се жалват от драсканици по сгради в града, съветник пита какви мерки са взети

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлии са се оплакали от състоянието на най-различни сгради в целия град и по-точно от драсканиците по тях. Това става ясно от писмо на общинския съветник Димитър Сотиров, който е отправил питания към кмета на общината. В него той посочва, че към него са се обърнали граждани, които „недоволстват от нелицеприятното усещане, което оставят множество рисунки, надписи, драсканици (графити) по сгради, стени и други видимо неподходящи за целта места из целия град Бургас“. Същите твърдели, че това се дължи на липсата на контрол от страна на Община Бургас.

Затова Сотиров поставя няколко въпроса. На първо място той пита на база на каква нормативна рамка се извършва контрол и се налагат санкции за „рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, вкл. на превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място на територията на Бургас“.

„Колко нарушители са установени през последните 4 години, какви санкции са им наложени и каква част от тях са заплатени от нарушителите“, пише още Сотиров и добавя:

„Каква е процедурата за почистването на нерегламентирани рисунки, надписи, драсканици, графити и какви разходи в абсолютна стойност са направени от Общината за последните 4 години по това перо“.

Не на последно място общинският съветник пита дали Община Бургас е проучвала възможността да бъдат въведени мерки за насърчаване на графити изкуството, чрез определяне на пространства и изграждане на стени за свободно изобразяване на графити, създаване на процедура за изрисуване на фасади на сгради от графити артист или други.

Припомняме, че през годините администрацията на Димитър Николов нееднократно е поощрявала подобни събития, където художници украсиха различни публични пространства като подлези например.