Вторник, 02 Юли 2024
    
Бургас

Юбилейна изложба на открито разказва за 50 годишната история на ФТА „Никола Гинов“

  04.06.2024 17:28  
Юбилейна изложба на открито разказва за 50 годишната история на ФТА „Никола Гинов“

От днес юбилейната изложба, посветена на половин вековната история на Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“, може да бъде посетена и разгледана на открито пред Културен център „Морско казино“. Експозицията предлага на своята публика емоционално и завладяващо пътешествие във времето и възможност да се докоснем до 5 десетилетия от историята на школата, творците, работили в нея, както и любопитни репетиционни моменти, участия в страната и чужбина.

Особен интерес представляват снимките на дългогодишния художествен ръководител - Никола Гинов, чието име носи и ансамбълът днес. 12-те двустранни пана с над 100 снимки са внимателно подбрани от архива на фолклорния състав, съхраняван през годините и допълван и до днес от сегашния ръководител – Димитър Гинов.

Изложбата предшества заключителния концерт-спектакъл „СТАРИНИ“, с който ФТА „Никола Гинов“ ще зарадва стотиците свои почитатели по повод юбилея. Не пропускайте да се докоснете до космическите гласове, виртуозните музиканти и магнетичните танцьори на 28 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър – Бургас.

Билети могат да бъдат закупени на касата в Културен дом „НХК“.

Събитията се реализират от сдружение „Емона“ с подкрепата на Община Бургас, Младежки дом и ЦПЛР - Бургас.

 

*Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“ е добре познат в Бургас. Създаден през далечната 1974 година и до ден днешен участва активно в културния живот на града ни. Едни от най-големите постижения на колектива са почетното звание „Златна лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, „Златна лира” за цялостно творчество на Никола Гинов. Носител на „Специалната награда“ на Съюза на музикални и танцови дейци в България, а сегашният художествен ръководител Димитър Гинов носител на „Сребърна лира“, за 25 годишната му творческа дейност.  Изпълнителите в състава са младежи на възраст от 16 до 27 години – предимно ученици и ученички, студенти и работещи. За сравнително краткото си съществуване ансамбълът е участвал в много международни фестивали в Русия, Турция, Кипър, Франция, Италия, Испания, Белгия, Унгария, Тайланд, Филипини и др. Програмата на ансамбъла включва танци от всички етнографски области на България. От февруари месец 2024 г. към ансамбъла има и сформиран хор по народно пеене за малки и големи с диригент Пенка Петрова.

Днес състава се ръководи от Димитър Гинов, хореограф Надя Иванова и корепетитори - Иван Георгиев и Бонко Георгиев.

Репетициите на състава се провеждат в сградата на Младежкия дом.