Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

„Ченгене скеле“ с нова зона за детски игри и отдих

  05.06.2024 11:10  
„Ченгене скеле“ с нова зона за детски игри и отдих

Културно-туристически комплекс „Ченгене скеле“ се разшири с атрактивна зона за детски игри и отдих, посветена на морската флора и фауна, както и на рибарския занаят. За целта Община Бургас подготви проект, с който за част от дейностите осигури външно финансиране от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. Тя вложи също така и свои средства.

Преди това място беше гола поляна. Сега там има алейна мрежа, енергийно ефективно осветление, автоматична поливна система, паркова мебел, озеленяване, интересни детски съоръжения за игра, осигурена достъпна среда, видеонаблюдение. За изпълнението на проекта са използвани почти изцяло екологични материали.

„За място избрахме поляната от горната страна на КТК „Ченгене скеле“, в близост до новата горичка от кедри. С разширяването направихме още по-интересен този популярен туристически обект и продукт на Бургас. Елате, вижте и се убедете сами!“, каза кметът Димитър Николов.

Новата зона включва:

* Атракцион с разнообразни съоръжения за игра и активно движение – за деца от различни възрастови групи;

* Сензорна зона;

* Зона за рекреация с места за сядане, зона за пикник;

* Зона със занимателни и информационни панели, посветени на знанията за биоразнообразието в Черно море и изграждане на екологичната култура и природозащитното поведение у младите хора;

* Зона за озеленяване.

Община Бургас ще продължи да търси начини да съчетава своите географски, природни и културни потенциали с инвестиции в привлекателна инфраструктура.