Понеделник, 01 Юли 2024
    
Айтос

По следите на вкаменените братя Апти и Реза

  05.06.2024 17:02  
По следите на вкаменените братя Апти и Реза
Учениците са неуморни в своите проучвателни експедиции
  Татяна Байкушева

Неразказана история. Двамата закрилят село Лясково, магия и история се преплитат там

 

„Черноморски фар“

 

 

Проектът „Моят роден край в семейните спомени“ се осъществява съвместно между СУ „Христо Ботев“, гр. Айтос и Регионален исторически музей – Бургас. Той включва провеждане на поредица от занятия с ученици и извършване на събирателска работа за селектиране на информация и снимки, свързани с историята на община Айтос. Проектът се ръководи от Татяна Байкушева от страна на РИМ – Бургас и от Николай Димитров, от страна на СУ „Христо Ботев“. В него активно се включват учениците, които събират интересни данни за населени места в региона, разкази на местни жители за отдавна отминали събития, стари легенди, описания на традиционни обичаи и записват информация, свързана с важни природни забележителности, правят снимки на всичко, което им направи силно впечатление, цифровизират стари документи и фотографии. 

Вестник „Черноморски фар“ е медиен партньор на инициативата и на неговите страници се публикуват най-интересните истории, събрани от децата.

В днешния брой ще ви разкажем за село Лясково. Данни за него е събрал ученикът Денис Епитропов.

 

 

Казват, че в Лясково всяко камъче е история. Спомени за древността, вековни тайни, загадъчни събития... Всяка улица, всяка постройка, всеки ъгъл е пропит със своята история и мистика. На пет километра от град Айтос, в живописното село Лясково, мистериите и реалността се сливат в необятната красота на природата.

Далеч назад във времето, магията на това място привлича братята Апти и Реза. Мястото не е случайно; историята на селото гласи, че първите заселници и основатели на селото са двамата братя Апти и Реза, откъдето идва и първото име на селото – Аптаразак. Според предания селото е основано през 1600 г., друго предание гласи, че именно Васил Левски насочва българско семейство да се засели там, понеже има добри условия за живот през 1872 г. Но фактите говорят друго! Селото е било разположено 600 метра на север от сегашното местоположение в местността Дуанджата. Населението тогава е било предимно от турци, върлувала е чума и суеверните турци предполагали, че ако преминат река Кипри Дере, злите духове няма да могат да преминат реката и болестите ще ги напуснат.

Населението на Лясково намалява постепенно от близо 1100 души към 1890 г. до 165 към 2023 г.

Сградата на кметството, разположена в непосредствена близост до площада на селото, е служила за училище през 1935 г., но след затварянето му през 1949 г. изпълнява ролята на кметство. На могилата над площада е разположен паметник с паметни плочи, посветени на загиналите лясковлии в Първата световна война, Отечествената и Балканската война. Паметникът е официално открит на 24 май 1983 г. Местното население изповядва християнство и затова през 2007 година е открита църквата „Св. Архангел Михаил“, разположена в двора на кметството.

В зелените площи в центъра на селото е съхранен и изложен старинен глинен съд – питос

Над селото се намира мистичното скално образувание Гъбата. Името на скалата идва от легенда, която гласи, че местен овчар, докато се разхождал в планината до селото, си набрал гъби, и вечерта си ги приготвил. Те толкова много му харесали, че на следващата сутрин отново отишъл да си набере още гъби, но на мястото на гъбите се издигнала скала с формата на гъба. В околията на селото си почиват и вкаменените братя Апти и Реза, които и до днес бранят своето село. Смята се, че злите духове, непреминали река Кипри дере, са се населили там, затова местността е известна със своите паранормални явления.

Околностите на Лясково, където можете да се разхладите в кристално чиста изворна вода

 

Авторът на статията – Денис Епитропов, споделя с участниците в проекта своите преживявания в мистичната местност. Вечерта на 21 май 2022 г. той е отишъл да направи снимка на двете скали и звездното небе заедно с негови познати, но тогава фотоапаратът му отказал да снима и показвал множество грешки в системата. Той рестартирал фотоапарата си, когато приятелите му споделили, че скалите „грейнали“ в бледозелена светлина. Той също видял въпросното сияние, но запазил хладнокръвие и им отвърнал, че нищо не вижда поради причината, че иска да направи замисления кадър. Не след дълго, той предлага да си тръгнат от местността, защото и той забелязал сиянието. В същата вечер те се местят на друга локация, откъдето Денис да направи нощен кадър на планината до селото. Тогава започва второто необяснимо явление. От хълма Бакаджика, на който е поставена метална пирамида с българския трибагреник, служела за ориентир и наблюдателница за пожари, излиза сфера, червена на цвят, която се реела в небето над местността Двата братя. След около 5 минути тя отново се е върнала зад хълма, като е изпълнявала движения по неправа линия. Година по-късно Денис отново се завръща в местността със вкаменените двама братя, за да направи мечтания си кадър. Докато чака да се стъмни, той слуша музика през слушалки. След залез слънце той започва да чува странни звуци, наподобяващи шамански напеви. Той на няколко пъти маха слушалките си, за да се увери, че звуците идват от самата музика, която слуша, а не от заобикалящата го природа. Но за жалост, това не било така. Звуците се усилили и продължили. Не след дълго той си тръгнал и на около 200 метра успоредно на неговия маршрут към селото, в подножието на пътеката в гъсто дере, го придружила яркозелена сфера с размерите на футболна топка, която забелязал с периферното си зрение, помисляйки си, че е отражение от фенера на телефона му. Той изгася фенера и продължава по пътя си, но успоредно с него го настигнала и огнената сфера. Побягнал към селото, а мистичното явление останало зад гърба му. Денис отрича това да е кълбовидна мълния, понеже в прогнозата за времето нямало данни за валежи.

И така, в село Лясково светът на реалността се преплита с магията на историята, легендите и бита на хората. Всяко камъче, всяка постройка, всяка локация носят в себе си следи от дълбокото минало на това място. Със своята необятна красота на природата, Лясково е оградено със забележителни дестинации и недокоснати тайни. Всяко поколение разкрива нови загадки и преживявания, които обогатяват неговата история и запазват историите живи за бъдещите поколения.