Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Живеещи във „Възраждане“ скочиха срещу идеята за етажен паркинг на бул. „Мария Луиза“

  05.06.2024 17:07  
Живеещи във „Възраждане“ скочиха срещу идеята за етажен паркинг на бул. „Мария Луиза“

Георги РУСИНОВ

 

Бургазлии отново не поискаха етажен паркинг. Това става ясно от писмо на живеещи във „Възраждане“, с което прилагат и подписка от 130 души, които не желаят такъв да бъде изграден в района на бул. „Мария Луиза“. Във входираното до Общински съвет – Бургас писмо те изтъкват мотивите си като припомнят, че анонимното проучване за евентуална локация в квартала за изграждане на етажен паркинг е било инициирано от кмета Димитър Николов с публикация в неговата страница на Фейсбук, с дата 24 април.

„Една от тези пет локации  е адреса на които всички ние, долуподписаните, живеем, отглеждаме своите деца и отмаряме ежедневно сред всеки работен ден - между бул. „Мария Луиза“ и ул. „Дебелт“, ул. „Цар Самуил“ и ул. „Пробуда“. Без да се спираме на удачността подобно проучване да бъде анонимно и да допуска „гости на квартала“  и други приходящи да участват в проучването, категорично възразяваме срещу каквото и да е инвестиционно намерение на Община Бургас, свързано с възможността да се изгради многоетажен паркинг до  нашите етажни собствености и зазиждайки ни! Тази ни категоричност ще бъде надлежно и по съответния ред заявена на всеки един етап от инвестионното намерение, ако все пак общинската администрация прояви неблагоразумието да продължи с него“, пишат недоволните бургазлии.

Живеещите в района казват, че споделят загрижеността на общинската администрация, че заради рекордния брой автомобили, проблемът с паркирането в квартал „Възраждане“ се задълбочава, но категорично са против решението му да става чрез създаване на нов проблем, накърнявайки техните човешки потребности от здравословна, комфортна, безопасна и достъпна жизнена среда.

„Доброто градоустройствено планиране и дизайн е взаимно обусловена връзка между  развита инфраструктура и здравословна среда и възможности за идентификация, допринасящи за благосъстоянието на всички, а не противопоставяне на и между . Това изисква холистичното разбиране на градоустройственото планиране и дизайн, тяхната интеграция, включително при проектирането и изграждането на съвременни сгради, инфраструктура и обществени пространства. Считаме, че всякакво изграждане на какъвто и да е многоетажен паркинг до самите прозорци на домовете ни в етажната собственост, на по-малко от пет-шест метра, ще влоши драстично околния въздух, който дишаме и ще увеличи шумовото замърсяване до нива значително над тези определени като отрицателни  за човешкото здраве в ДШОС“, посочват още бургазлии.

Категорично заявяват своето намерение, заедно с други заинтересовани, да пристъпят към създаването на Инициативен комитет за решаване на проблемите със застрояването в квартал „Възраждане“.

„Имаме право да решим въпросите свързани с благоустройството на квартала, в който живеем, не само чрез избраните от нас местни органи- кмет и Общински съвет, но и самостоятелно  при условията, организацията и реда за пряко участие на гражданите на Република България при осъществяване на държавната и местната власт. Считаме също, че Административна прокуратура- Бургас следва да се самосезира и да провери документите по и във връзка с издадените разрешения за строеж и реализацията им от кметство „Приморие“, обслужващо квартал „Възраждане“ за тяхното съответствие с  нормативната среда включително, но не само, изикванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията за период не по-малък от 5 години, считано от сега“, заявяват недоволните.

Според тях очевидно балансът на градската среда в квартала е нарушен.

„Потвърждение на това намираме в признанието за задълбочаване на проблема от страна на самата общинска администрация, баланс предписван от строителните и градоустройствени нормативни документи, следва да се изясни дали същото не е резултат от евентуално действие и/или бездействие на отговорни длъжностни лица от администрацията на Община Бургас – ако да,  последните да бъдат подведени под отговорност за действията си, но по-важно да се дадат предписания и посочат мерки така че този проблем да не се разпростре към други квартали и жилищни комплекси на Бургас“, завършва писмото.