Неделя, 30 Юни 2024
    
Бизнес Бургас ИЗБОРИ 2024

За 9 % ДДС настояха туроператори пред кандидатите за депутати от ГЕРБ-СДС

  06.06.2024 14:44  
За 9 % ДДС  настояха туроператори пред кандидатите за депутати от ГЕРБ-СДС

 

Дона МИТЕВА

Да не се вдига данъчната ставка от 9 на 20% за туристическия бранш. Особено за туроператорите, за които това трябва да стане още от началото на юли. Да се създаде гаранционен фонд, а също така и контролен орган, който да защитава легалната дейност на туроператорите, да се работи по програмите за професионално обучение на ученици в професионалните гимназии за туроператори и турагенти. Такива задачи поставиха хората от бранша пред кандидатите за народни представители от ГЕРБ Любен Дилов – син и Андрей Рунчев.

На срещата  присъства и  Маноил Манев, председател на парламентарната комисия по обществен ред и вътрешна сигурност, представител на МВнР.

В началото на срещата Любен Дилов-син жалонира пробива в издаването на визи за работници от трети страни. „ЕС се нуждае от 10 милиона работници, така, че проблемът с липсата на работна ръка не е само у нас”, сподели факта. Той самият изрази мнение, че ДДС- то за туристическия бранш трябва да остане 9%.

Кандидатът за народен представител сподели и виждането си, че трябва да се създаде организация, по възможност нестопанска, която да проучва  рисковете от природни катаклизми край големите туристически обекти. А защо не и да анализират всички видове рискове в туризма. „Трябва да се създаде нов авариен план за Черно море. Настоящият е безвъзвратно остарял”, подчерта още Дилов. И не на последно място обясни, че ще продължи да работи за облекчаване наемането на пълнолетни на работа.

Манол Манев изложи своето виждане за създаването на туристическа полиция, както в бранша наричат нужния контролен орган, коментирайки, че има готов законопроект за общинска полиция, която има как да изпълнява подобни функции.

По отношение наемането на чуждестранни работници той изрази категорично становище, че временните работници от чужбина не бива да имат същите права с родните.

Пред кандидатите за народни представители от ГЕРБ бе поставен и въпросът за Директивата за пакетни пътувания, която трябва да се гласува през октомври в ЕП, и която поставя в неблагоприятна позиция туроператори и турагенти. „Секторът се превръща в кредитор на туристите”, възнегодуваха от бранша.

Иван Кирязов, туроператор подкрепи настояването да не се повишава данъчната ставка за туризма:  „Важността на бранша се демонстрира чрез данъчната политика на държавата за него”.Той доразви и темата за създаване на център за управление на кризи, който  да се занимава не само с природните аномалии, но и с всички потенциални опасности за туризма.

Кметът на Приморско Иван Гайков изрази своето мнение, че една част от заведенията трябва да работят на патентен данък, което Любен Дилов подкрепи, коментирайки, че той лично винаги е бил за патентния данък.

Златина Караджова, преподавател и  екскурзовод изложи своето становище за това, че трябва да се развива здравен и рекреативен туризъм, който се прави през четирите сезона на годината, а не само три месеца през лятото. Така заетостта в сектора ще е целогодишна и отливът на студенти от туристическите дисциплини ще бъде преодолян.

Не бяха подминати темите и за рекламата на българския туристически продукт, за качеството на обслужването и т.н.


Анкета

Мнения

Мнения
Първо официално слово на патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение
  30.06.2024 18:06      

Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Господ знае, че не съм се ст