Понеделник, 01 Юли 2024
    
ИЗБОРИ 2024 Мнения

Жечо Станков, водач на листата на ПП ГЕРБ-СДС за Бургас: Трябва да спрем упражнението „проба – грешка“ на гърба на хората, бизнеса, общините

  06.06.2024 16:19  
Жечо Станков, водач на листата на ПП ГЕРБ-СДС за Бургас:  Трябва да спрем упражнението „проба – грешка“ на гърба на хората, бизнеса, общините

Жечо Станков е възпитаник на университет Universitat Regensburg в Германия, където получава магистърска степен по икономика. Има над 10-годишен професионален опит в сферата на енергетиката. Владее английски и немски език. Семеен, с 3 деца.

Участвал е в управлението на няколко дружества с дейност в областта на техническия надзор на съоръжения с повишена опасност и изграждането на компресорни станции.

Съосновател и секретар е на „Българска асоциация компресиран газ“.

През 2011 г. е избран за общински съветник от ГЕРБ в ОбС – Бургас. Бил е заместник-министър на енергетиката в периода 13 януари 2015 до 2021 г.

Като заместник-министър е разработил:

Програма, свързана с безплатни соларни панели за топла вода плюс бойлер, както и програма за фотоволтаични инсталации, насочени към битовите потребители.

Две специални програми, подпомагащи бизнеса: средства за саниране на бизнес сгради, както и пари за поставяне на фотоволтаични панели за собствено потребление

Влиза в политиката през 2011 г., мотивиран от желанието да вложи опита и знанията си във всеки проект, който може да направи Бургас и региона успешни и предпочитани, а живота на местните жители по-уреден, спокоен и справедлив.

 

 

Интервю на Силвия Шатърова

 

– Г-н Станков, поредна кампания за избори, умориха се избирателите да гласуват, но като че ли се умориха и политиците да правят кампания. Защо така вяло протича тя?

– За три години шест кампании доказват колко сме длъжници ние, политиците, на обществото. Очаква се от хората в деня на изборите да отидат да гласуват. Това ще е шестият път и те са раздвоени, притеснени, объркани. Наша е задачата да поемем ангажимент, че този, шести път ще е финален, ще има стабилно правителство, което ще изкара четири години и да върнем нормалността в държавата.

На въпроса Ви: „Защо няма кампания?“ – Честно казано, винаги съм бил на мнение, че добрият политик не прави кампания само 30 дни преди самите избори. От един политик в даден район се очаква да бъде сред хората 365 дни в годината, да се среща постоянно с тях, да държи връзка с тях.

Редовно го правя всеки понеделник, независимо дали съм в „Славейков“, „Изгрев“, „Меден рудник“. Продължавам срещите с хората ,бизнеса, местните власти.

– Как ще амбицирате хората да излязат и да гласуват за шести път?

– Човек си задава въпроса: „Има ли смисъл?“. Според мен има смисъл. Това е нашият град, нашият квартал, нашите улици и това са нашите приятели и ако искаме градът ни да върви напред, то трябват хора с опит да спрем упражнението „проба – грешка“ на гърба на хората, общините, бизнеса. През последните две години нито бизнесът се чувства комфортно с проблемите, свързани с високите цени на енергията и газа, нито домакинствата заради високата инфлация, още по-малко общините, които бяха обезкостени от гледна точка на бюджет и европейски програми, които след три години старт се усвоиха едва 0,3%. В момента, за да се върнем към нормалността, трябва да направим последна крачка и хората да ни гласуват доверие – с номер 22 в бюлетината. Ние сме тези, които спазваме обещанията си и поемаме ангажименти, само които можем да изпълним.

– Прогнозите са за ниска избирателна активност, тя работи добре за партии с членска маса и структури, каквато е и ГЕРБ, но работи ли добре за демокрацията?

– За нито една партия, която уважава себе си, не работи добре. Да, ГЕРБ е неизменно лидер през последните години като брой гласове. Но всяка една партия гони все повече избиратели. Така че, избирателната активност е приоритет. Не сме спрели да агитираме хората да гласуват. В никакъв случай ниската избирателна активност не е добра за демокрацията. Още повече при големите партии като ГЕРБ ниската активност вреди, защото дава шанс за по-нисък праг на по-малките партии да влязат в парламента. В много случаи това са формации, които нямат политическа платформа и впоследствие трябва да се съобразяваме с тях и не можем заради това да изпълним ангажиментите си към избирателя.

– Какви са посланията към вашите избиратели на тези избори?

– Винаги ГЕРБ - СДС е имала специфична, обърната към региона програма. Така е и този път. Ние сме единствените с местна програма. Бургас винаги е бил лидер в програмата за саниране. По време на откритите приемни ми задават въпроси, свързани с него. Никой не вярваше, че ще се отпуснат средства, свързани с първите хиляда блока, после още 1000, в момента има 750 блока, които са одобрени и естествено, разговорът върви по две направления. В Бургас има одобрени 30 блока, предстои да започне санирането им през септември - октомври. В момента предстои пускането на обществените поръчки. Градът беше ощетен, заложиха се препятствия с максимален брой сгради, които общините могат да получат. Тук бяха подадени 230 заявления, одобриха 30. Чакат още 300 блока в Бургаска област, поехме ангажимент през следващите години всеки да знае своя ред и да няма резервен списък.

До 450 блока максимум държавата може да си позволи да бъдат санирани на година. Това е по данни на Камарата на строителите. По-важното е санирането да продължи както досега – без домакинствата да дават средства. В тази битка не можем да намерим подкрепа от другите политически сили, които са на мнение, че трябва да има съфинансиране.

В един вход винаги има възрастни хора и семейства с малки деца, които трудно може да изкарат между 5 и 7000 лева за съучастие. Не говорим за безплатен обяд – след саниране сметките за ток падат наполовина. Този ток се отпуска от държавата на преференциални цени.

По моя сметка за тези 2 млрд. лева, които беше отпуснала държавата за саниране, се възвърнаха чрез тока, който се спести от него и бе продаден на свободния пазар.

– Кога ще започне обходът на „Меден рудник“ и ще помогне ли той за отпушване на тапите или ще се преместят на друго място?

– Трафикът ще бъде разделен на две. Благодарение на г-н Николов и цялата администрация се извървя един дълъг път. Проектът беше одобрен, избрано е трасе. Заложихме за този път пари в последния държавен бюджет. Очаква се до две-три седмици да стартира изборът на изпълнител на отсечката и може да се започне изграждането. Пътят ще излиза на изхода на Бургас в посока Созопол, там ще има мостово съоръжение.

– Тапата обаче ще се прехвърли до стадион „Черноморец“.

– Да, но тя се получи при ремонта на улица „Индустриална“. Той приключва и ще се поразтовари движението. Реалното решение ще се получи, когато се изработи кръговото до стадион „Черноморец“.

– Какво още вълнува хората и настояват за това пред властта?

– Питат ни за детската болница, това беше една битка, спечелена от г-н Николов и администрацията, в миналогодишния бюджет заложихме средства за нея, за тази година също са предвидени средства. Вече се строи. Болницата ще има спешно денонощно отделение, ще има достатъчно педиатри. Университетът „Проф. д-р Асен Златаров“ привлича медицински кадри, които да останат да живеят тук и да работят. В началото те са осигурени с жилища, докато се стабилизират и опознаят града. Работим за средства за осигуряване на най-добрата техника, с която могат да се лекуват нашите деца. Болницата ще обслужва 4 области и 17 общини.

Осигурихме средства за фармацевтичния факултет към Университета – 220 000 лева. Освен него вече е предвиден и факултет по дентална медицина.

–Една нова кауза подеха кметовете на региона – разширение на ГКПП „Малко Търново“, как може това да се случи?

– Кметът на общината Илиян Янчев има идеи по какъв начин може да се разшири. Ще се даде възможност и за товарни автомобили до 7 тона да преминават, докато се изгради четирилентов път. С разширяването ще се даде възможност за два пъти по-голяма пропускливост, дори и 4 пъти, защото сега чакането на пункта стига до 6, 7, 8 часа. Това спира бизнеса. Трябва да се осигурят средства за проектирането, което да е в перспектива за десетилетия. Най-голямото летище е в Истанбул и ще става все по-голям притегателен център, особено за района на Бургас.

– Докъде стигна проектът за осветяване на населените места в региона.

– Осветихме 22 булеварда в Бургас по норвежката програма, разработих подобна програма и по Плана за възстановяване и устойчивост. Бургас, Айтос и Малко Търново подадоха своите документи. Като за Бургас са готови с проект за „Славейков“, „Зорница“, „Лазур“ и „Братя Миладинови“.

– Освен за областния център, кои са спечелените битки за другите общини?

– Има няколко важни неща, за които успяхме да се преборим. Това е ремонт на пътя Росен – Веселие - Ясна поляна. Оказа се, че проблемът не е сериозен. Днес бе направена  първата копка и благодаря на всички държавни институции, които свършиха работа и неудобствата ще останат в историята. Около година и половина е срокът за изпълнение. Извиняваме се на хората в региона за временното неудобство.

Спортната зала в Царево, която обещах по времето на Георги Лапчев, е с осигурено финансиране, пътят за Бродилово също е с подписан проект.

В община Поморие има път, който ще свързва 4 села, в Айтос 22 улици ще бъдат асфалтирани, в Малко Търново – над 20 улици ще бъдат асфалтирани. Две от основните артерии в Средец също. За всяка една община сме предвидили средства, за нуждите които имат. Това е ангажиментът, който гоним, защото в противен случай ще загубим доверието на хората.