Понеделник, 01 Юли 2024
    
ИЗБОРИ 2024

Гласуването с машина – имаме два пъти избор и две преференции (ВИДЕО)

  06.06.2024 16:30  
Гласуването с машина – имаме два пъти избор и две преференции (ВИДЕО)

Това ще забави отчитането на резултатите

 

Георги РУСИНОВ

 

Гласуването с машина на 9 юни ще е 2 в 1, ако пожелаем. Още в началото правим избор за кои избори гласуваме – само за Народно събрание, Европейски парламент, или и двата. Машинният вот няма да е много по-различен от този през ноември 2021-а, когато избирахме президент и Народно събрание, каза пред „Черноморски фар“ председателят на РИК-Бургас Фани Семерджиева.

„Този път различното е, че имаме възможност и в двата вида избори да упражним правото си на преференция. Ако направим грешка във вида избор, можем да се върнем само веднъж назад, за да коригираме. Така беше и на предходните избори. Изчакваме звуковия сигнал на машината, за да излязат разписките след като сме гласували. По-особеното е, че разписката за Европейски парламент е по-къса от разписката за Народно събрание, така че хората спокойно могат да различат за кой вид избор е. Но дори и да пуснат в грешната урна, секционните комисии са инструктирани да ги прехвърлят след края на изборния ден в правилната кутия“, каза тя.

Според нея хората вече са гласували достатъчно пъти с машина, че да имат притеснения.

„Това е седми такъв избор. По-възрастни хора идваха при нас да се научат. И по общините бяхме раздали машини. Имаше някъде интерес, но и там не е бил толкова висок. При положение, че и по телевизията, и в Интернет има обучителни клипове, предполагам че хората предпочитат вкъщи на спокойно да си ги изгледат“, посочи Семерджиева.

СИК-овете вече са окомплектовани, като промени вероятно ще има до последния момент и в изборния ден.

„Има хора, които не могат да се явят в секцията, заменяме ги. Спокойно ще работят комисиите. Те са 7 и 9 членни, така че дори и един човек да не се яви, ще могат да започнат“, обясни председателят на РИК-Бургас.

Тя заяви, че двойният избор и двете преференции ще забавят резултатите повече от предходни избори.

„Протоколите не са малки, имат доста информация да попълват, четири урни да броят. Предполагам най-рано в 23:00 часа ще започнем да обработваме резултатите“, уточни тя.

В нощта на вота от „Бургасбус“ осигуриха безплатна нощна линия за членовете на комисии.