Понеделник, 01 Юли 2024
    
ИЗБОРИ 2024 Мнения

Тихомир Атанасов, „Граждански блок“: Не е толкова страшно да се опълчим на ЕС, никой няма да ни ухапе

  07.06.2024 10:15  
Тихомир Атанасов, „Граждански блок“: Не е толкова страшно да се опълчим на ЕС, никой няма да ни ухапе
Тихомир Атанасов е с висше икономическо образование. Бил е съветник в четири народни събрания – 42, 43, 44 и 45-о. Насочеността му е към европейските въпроси и контрол на европейските фондове, както и околна среда и води. Той е от самото начало и сред основателите на „Граждански блок“ заедно с бившия главен прокурор Иван Гешев. Атанасов е кандидат за евродепутат в листата на коалицията. Вижте какви ще са приоритетите му, какви проблеми има в Европарламента и как според него могат да бъдат решени.

Най-старата страна сме в Европа, а не можем да си защитим националния интерес

 

Интервю на Георги РУСИНОВ

 

 

– Г-н Атанасов, колко е важно да има добра разяснителна кампания за евровота, защото много от хората сякаш не разбират какво работи евродепутатът?

– Да, по принцип е така и считам, че е важно да има разяснителна кампания понеже хората не са наясно каква точно е работата на евродепутатите и какво трябва да правят в Европарламента. Да започнем от там, че Европарламентът не е законодателен орган, но всяка една директива, която спусне Европейската комисия, трябва да бъде интерпретирана със закон при нас, или да бъде изпълнявана по начина, по която ни е спусната. По-добрият вариант винаги е да бъде с наше законодателство от гледна точка на това, че ние действително можем да защитим националния си интерес, а не да слушаме единствено и само какво ни казва някой отвън, от Евросъюза.

– Къде биха се позиционирали евродепутати от „Граждански блок“ в новия Европарламент?

– Благодаря за този въпрос. След избирането ни и влизането ни в Европарламента бихме разговаряли и приели диалог с всяка една формация, но към момента не мога да отговоря къде бихме се позиционирали, понеже трябва да мине вотът. Трябва да видим каква е позицията на всяка една европейска партия, за да преценим къде съвпадат нашите възгледи.

– Вие сте кандидат за евродепутат. Какви са вашите цели, ако бъдете избран? За какво ще настоявате най-вече?

– Интересното е, че всеки един от колегите кандидати обещават, че ще правят това, ще свършат онова, докато аз мога да кажа, че ще надграждам. Защо? Обяснявам веднага. Стажът ми в Народното събрание на Република България е 14 години. От тези 14 години два мандата, или 8 години ,съм бил съветник на председателя на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове. Т.е. аз съм работил много дълго време в тази сфера. Като водещи в парламентарното измерение на европредседателството на Република България в Европейския съюз, като парламентарна комисия сме свършили много за този период.

– Какво постигнахте във времето, когато бяхте съветник в Народното събрание?

– Едно от най-значимите ни постижения е подписването на общоевропейски документ, наречен Общоевропейска рамка. Тя беше разписана от наша страна още през 2016-а и обозначава и дава посока за идентично развитие на всяка държава членка на Европейския съюз. Това се отнася до минимална работна заплата, здравеопазване, информационна система, администрация. Между 2016-а и 2023-а ние трябваше да бъдем на това ниво, на което е целият Европейски съюз, а не под него, не на втора скорост и т.н. Също така бяхме договорили и допълнителни средства, които да ни бъдат отпуснати, защото самото увеличение на минималната работна заплата пък от своя страна влияе на бизнеса, тъй като се увеличават осигуровки, данъци. Всичко това беше направено, разписано и договорено, но не се изпълни във формата, в която трябваше да е. За което аз искрено съжалявам, понеже беше разписано в добри параметри и можеше да бъде изпълнено с добро качество. По време на европредседателството, ние бяхме водещи в парламентарно измерение, както казах, но там е суха материя и имаше точно определени спуснати параметри – 4 заседания с членове на Европейския парламент и до там се изчерпва всичко. Имахме възможност и опции да разгърнем своя потенциал точно през тези 6 месеца, които председателствахме Европейския съюз, нашите посланици да работят за договаряне на по-добри условия, за отстъпки, за свързване на фирми с външни бизнес партньори, което също не се осъществи. Похарчихме една огромна сума за провеждането на европредседателството, а резултатът, който постигнахме, беше минимален.

– Наблюдава се в цяла Европа едно засилване влиянието и резултатите на консервативните партии и е възможно да имат много по-голямо представителство в Европарламента от досега. Какво ви говори това на Вас? Един вид израз на недоволство срещу сегашните политики на Европа ли е?

– По-скоро, да. От гледна точка и на напускането на една от големите икономики на Европейския съюз (б.а. излизането на Великобритания и последствията от Брекзит), това си е доста сериозен червен флаг, който още в този момент трябваше да ни светне лампата, че нещо не е наред. През периода на досега ми за тези 8 години с европейски представители, много пъти сме разговаряли по различни теми с тях доста задълбочено и мога да кажа, че самото структуриране на Европейския парламент е съвсем различно от нашия. Те казват: „Ние имаме един мандат от пет години. Какво ще постигнем в него? Ами каквото постигнем“. Влизат в една петгодишна рамка и са дотам. Така че явно самото развитие на Евросъюза е с петгодишен план за действие. Никой не мисли за 10 – 15 – 40 или 60 години напред. Може би затова консерватизмът и консерваторите в западните страни се засилват, защото самата политика на Европейския съюз, на голяма част от страните не се харесва и допада. Трябва да отчетем и факта, че голяма част от министър-председателите на държавите-членки защитават националните си интереси, и то доста упорито. Постигат резултати. При нас не е така. Ние единствено слушаме и изпълняваме. Това не е добре за нашата родина, държава, народ, икономика и каквото и да е друго. Окей, влизат едни големи средства у нас за развитие, които Бог знае къде отиват. Усвояването на тези средства е с много въпросителни. Да, поемаме ги, отчитаме ги, но дали ги инвестираме по предназначение не е много ясно.

– Какви трябва да са методите срещу това да не сме втора ръка страна членка на Европейския съюз? По-твърда ръка и от националните правителства?

– С една дума, ако трябва да го кажем, е родолюбие. Просто всички властимащи – министър-председатели, министри, депутати и други трябва да обичат хората и народа си, който ги е избрал. Да започнем от това, а от там нататък да защитават интересите ни. Не е толкова страшно, нека се опълчат на Европейския съюз, няма никой да ги ухапе.

– Виждаме, че при други държави се постигат такива успехи. Една Унгария горе-долу е от нашата черга.

– Именно. Типичният пример е Виктор Орбан. Наскоро бях в Будапеща, ходих в унгарския парламент и нещата стоят по малко по-различен начин. Защо? Защото самите те са горди, че са унгарци и отстояват своето. Ние сме най-старата държава в Европа, с най-богатата история, обаче не можем да си защитим националния интерес. Това е положението, както и да го погледнем и да го говорим.

– За финал – защо трябва гласоподавателите да подкрепят листата на „Граждански блок“ за евродепутати?

– Аз няма да им кажа да подкрепят нашата листа точно. Нека да излязат и да гласуват, да го направят по съвест и да подкрепят, когото пожелаят, припознаят и харесат. Ако все пак харесат нас, да гласуват с номер 17 и преференция 115 за мен.

 

Гласувайте с номер 17 за „Граждански блок“ и преференция 115 за Тихомир Атанасов

Купуването и продаването на гласове е престъпление!