Вторник, 02 Юли 2024
    
Любопитно

Шефът на Бургаския музей се върна в детството, приготви любимите си питки по ичеренски /ВИДЕО/

  07.06.2024 15:21  
Шефът на  Бургаския музей се върна в детството, приготви любимите си питки по ичеренски /ВИДЕО/

Мария Николова

 

Любимите от детството му питки по ичеренски приготви днес шефът на Бургаския музей  д-р Милен Димитров. Той е може би единственият директор, който запрята ръкави и често влиза в етно кухнята, за покажа една или друга рецепта, повечето от които са негови родови рецепти. И днес д-р Милен Николов ни показа как се правят питки със сирене и масло, които в село Ичера се наричат питури.

Тази любима на балканджиите закуска е особено популярна в селото.

След демонстрацията на пататник от предния път от 10.30 в двора на сградата отново се събраха хора, за да гледат как се приготвя тестената закуска.

Съставките й включват- хлебно тесто, сирене и масло, като  оригиналната рецепта са се приготвяли върху металната плоча на печка с дърва. Посетителите можеха да опитат питките както пържени така и на сач. Дегустаторите бяха категорични, че се е справил блестящо с домашно приготвената закуска.
През лятото етно кухнята ще заработи на бързи обороти, до края на юни в нея ще влязат кулинари от арменската общност, както и директорката на музея в Димитровград.

Целта на тези кулинарни атракции е да се популяризира домашно приготвената вкусна, българска храна и тя да присъства на масата.