Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

Президентът Радев стана островитянин, получи сертификат от губернатора на Света Анастасия /ОБНОВЕНА/

  08.06.2024 11:01  
Президентът Радев стана островитянин, получи сертификат от губернатора на  Света Анастасия /ОБНОВЕНА/

 

Дона МИТЕВА

Президентът Радев днес ще получи сертификат  за островитянин. Ще му бъде връчен от губернатора на остров Света Анастасия Павлин Димитров. Това е първото посещение на президент на острова край Бургас от новата история.

Неофициално Румен Радев пристигна на острова с извънредния курс на кораба Бургос, с който до острова са придвижиха водолазите  от сдружението „Приятели на морето”.

Този уикенд е  посветен на чистотата на Черно море. Водолази от бургаското сдружение „Приятели на морето“ се събират за пореден път, за да почистят от отпадъци акваторията около остров Света Анастасия.

Предстои и освещаване на едноименния параклис, който беше потопен през ноември миналата година, отново от сдружението.

По непотвърдена информация именно подводната атракция и гмуркането са и причината, която е предизвикала интереса на президента. И той също ще се гмурка в акваторията на острова.

"Опазването на прекрасната българска природа е наша обща отговорност". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, след като се гмурна в Черно море край Бургас.

"Изключително съм благодарен на водолазите от сдружение "Приятели на морето", които ме поканиха заедно да почистим морското дъно около остров Св. Анастасия. Мисля, че заедно можем да направим наистина много неща, включително да почистим боклуците на морското дъно", добави държавният глава.

За специалния гост е предвиден и обяд в заведението на острова.  Домакините са приготвили Радев да  опита прочутата рибена чорба, миди  с ориз и тарама хайвер.