Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

Бумащина утежнява износа на череши

  08.06.2024 17:35  
Бумащина утежнява износа на череши
Момент от обработката на черешите преди отпътуването им за Германия

 

Фирми посредници уреждат работната ръка

Дона МИТЕВА

Законови пречки и бумащина пречат български череши да достигат лесно до европейските пазари, констатира един от водещите производители на вкусния плод в Бургаски регион, който на 80% работи за износ за Германия – Вежди Орманов.

„В момента има една Наредба, която е толкова утежнена и то единствено и само в частта за износ на череши. Някакви режими, които са напълно излишни. Те затормозяват износителите. Занимаваме се само с документация и то не заради нашите контрагенти, които купуват, а ние като износители. Уж сме европейски пазар. Черешата е под някакъв специален режим, аз лично не знам какво точно е специалното в сравнение с другите плодове. Този въпрос ще го поставя сред колегите в национален мащаб. Тук не става дума за качеството на плодовете“, споделя Орманов.

Към това трябва да се добави и отчетността на берачите, които се наемат ден за ден. И там трябва да има един счетоводител, който да се занимава с тази документация.

 

Външни фирми наемат берачи

 

Орманов си е решил проблема с брането по друг начин. Тази дейност я дава на външна фирма, въпреки че му излиза по-скъпо, но не се занимава с главоболията да наема работна ръка, да се пазари за надници и т.н.

Явно предприемчиви люде са видели сериозна ниша в организирането на сезонна работа по полето и вече се явяват посредници между хората, в повечето случаи от вътрешността на страната, ниско образовани, които предлагат труда си и собствениците на овощни градини, лозя и зеленчукови  градини. Тепърва тази дейност започва да става актуална.

„Не че няма работна ръка, но пак бумащини затормозяват процеса. Това е сезон. Като си дадеш 30-40% от времето да се занимаваш с излишни документации, подчертавам излишни, далече съм от мисълта да се избягва счетоводно отчетността, но се изтърва другата по-съществена дейност. Затова се принуждаваме и да наемаме външна фирма“, обобщава черешопроизводителят. Той подчертава, че процесът за подготовка на плода за износ е сложен и деликатен и наистина изисква внимание.

Тя се извършва в базата в село Караново, Айтоско, в близост до насажденията. Там набраните плодове минават шоково охлаждане с ледена вода за 8-10 минути. След това има допълнително измиване и дезинфекция, после в калибровъчната машина, която ги сортира.

 

Рекорд при брането на череши, семейство набра 1100 кг за ден

 

На берачите обикновено се заплаща на килограм, като цената започва от 70 стотинки и може да стигне до левче, зависи от качеството на черешата. При по-ранните сортове има частично напукване, което налага подборно бране. Съответно и заплащането на берачите е по-високо.

„Четиричленно семейство набра 1100 килограма череши им е рекордът за един ден. Съответно заработката им за същия този ден е 770 лева. Но като цяло между 100 – 150 килограма на ден. Има  два вида бране – едното е за прясна консумация, при което се държи на търговския вид, а другото е бране за пункт – което е за фабрики за компоти и сладка, където не се държи на търговския вид. Обикновено за втория вид се бере по-дребна череша и там е нещо като брулене“, обяснява Орманов и подчертава, че в неговата  градина няма как да се бере по втория начин.

 

По-дребни са черешите

 

Тази година череши имат голям завръз и затова плодът е една идея по-дребен при някои от сортовете, сравнено с други години. Някои от овощарите се оплакват и от измръзнали цветове.

Орманов е категоричен, че при неговата дълга сортова селекция – от 7 сорта, само два са леко пострадали в смисъл, че са по-дребни.

„Тази година на Балканския полуостров като цяло имаше по-топла зима и малко по-рано се събудиха дръвчетата и не че няма череши, а просто не е експортна – с малък калибър е. Говоря за нашите сортове, които изнасяме“, коментира Орманов, човекът, който от години доказва на практика, че от череши може да се печели.