Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас Култура

Маестро Диомов очаква своите почитатели на мюзикъла „Здравей, как си приятелю“ в Бургас

  10.06.2024 13:47  
Маестро Диомов очаква своите почитатели на мюзикъла „Здравей, как си приятелю“ в Бургас

 

Дона МИТЕВА

Човек, колкото и спокойно да живее, получава писмо от Еделина Кънева… И тогава свършва спокойствието и започва един невероятен творчески процес“, така се пошегува композиторът Стефан Диомов за работата по мюзикъла "Здравей, как си приятелю", чиято премиера в Бургас ще бъде на 20-ти юни от 20.30 часа в Летния театър.

От шегата става ясно, че идеята за мюзикъла е на Еделина Кънева - директор на Музикалния театър. Либретото на Юрий Дачев. Режисьор на постановката е Камен Воденичаров. Музиката, аранжиментите и оркестрацията по песните на Стефан Диомов са на бургазлията - маестро Георги Милтиядов, който е и диригент – постановчик.

„Мюзикълът е първият у нас, който се прави по български популярни песни. Участват 112  души екип. Има два състава. Всичко бе направено с много труд за кратко време",  разказа Диомов, подчертавайки, че сега  публиката ще чуе песните му в ново звучене – със симфонична обработка и в изпълнение на солистите на Музикалния театър.

Ще бъдат изпълнени 23  известни песни, на които е автор маестро Диомов и ще звучат, както самият композитор казва „необичайно“.  Сред тях е и „Добър ден море“ – песента, която чества тази година юбилей - 50 години от създаването си.

„Спектакълът е  късче от бургаската култура. Сюжетът е среща на „абитуриенти“, завършили преди 30 години. Героите са Примерната, Самоувереният, Нетърпеливата, Суетната, Закъснелият, Вечният бунтар – клошарят - мъдрец, двама влюбени младежи. На сцената оживява кътче от Морската градина“, повдига завесата маестрото.

За премиерата в София бургаският композитор споделя: „През живота си толкова  аплодисменти не съм получавал. Половин час аплаузи“.

Специално за бургаския гастрол се прави реверанс към част от публиката и билетите за ученици, студенти и пенсионери ще се продават с 50% намаление.

„Моята публика не са богаташи, затова се прави и този реверанс. Нека подчертая и още нещо, не аз определям цените на билетите и никой да не си мисли, че парите идват при мен. Цените на билетите се определят от „Музикален театър“, чиито разходи са много големи“, обясни композиторът.

„Стефан Диомов е човек, който търси нови пространства. Общината е плътно зад него и в този проект. „Добър ден, море“ е спектакъл с друго послание“, заяви при представянето зам. кметът по култура Диана Саватева.

На 23 юни „Здравей, как си приятелю“ ще се играе във Варна, а на 2 септември на „Аполония“ в Созопол.