Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас Култура

Държавен архив -Бургас отново отличи верните си приятели, читатели и дарители

  10.06.2024 15:30  
Държавен архив -Бургас отново отличи верните си приятели, читатели и дарители


По повод Международния ден на архивите Отдел „Държавен архив” – Бургас организира среща с номинираните в трите категории читател, дарител и приятел за 2023 г. и публикува дигитална изложба, посветена на 55-годишнината от създаването на воклана група „Тоника”, в която разказва за моменти от творческия път и някои от постиженията на групата.
В категорията „Читател на 2023 г.” Отдел „Държавен архив“ – Бургас тази година награди двама свои читатели, единият с най-много посещения в читалнята на архива – 22 бр. - доц. д-р Милчо Скумов и дугият – с най-много прегледани архивни единици в читалнята на ахива 185 бр. – адв. Ненчо Драгнев.
В категорията „Дарител на 2023 г.”, с най-значимо дарение с документи, с историческа и обществена стойност за предходната година е отличено дарението, което направи проф. Апостол Методиев Апостолов, който дари лични документи, свързани с неговата научна дейност. Предадените документи от проф. Апостол Апостолов разкриват богата му научно-изследователска дейност в областта на изкуственото възпроизводство на микроводорасли и стопански видове риби, аклиматизацията на далекоизточния кефал, изследвания върху харпактикоидите и др.
В категорията „Приятел на архива” отличените са няколко. Като приятели на архива, популяризиращи документалното богатство на Държавен архив – Бургас и подпомагащи дейността му, са отличени Община Бургас, в. „Черноморски фар“, БНР – Радио Бургас, Народно читалище „Фар – 1946”, Румяна Емануилиду и Соня Кехлибарева.
За празника бе получен поздравителен адрес от кмета на Община Бургас Димитър Николов и поздравителен адрес и цветя от директора на БНР – Радио Бургас Кирил Костадинов.