Сряда, 03 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

Сянката на Северния плаж остава по 1.20 лв. за чадър и шезлонг

  11.06.2024 16:45  
Сянката на Северния плаж остава по 1.20 лв. за чадър и шезлонг

Фалит на немски туроператор притеснява туристическия бранш

 

Георги РУСИНОВ

 

Фалит на четвъртия най-голям немски туроператор притеснява туристическия бранш по морето. Това обясни пред „Черноморски фар“ управителят на Северния плаж в Бургас Симеон Цветков. Сезонът на най-голямата ивица стартира преди дни с хубаво време и хиляди посетители.

„Очакваме сезонът да е по-добър от предишни години. Обнадеждени сме от това добро начало и липсата на проблеми, които имаше през предходните сезони. Но също така като председател на Асоциацията по развитие на дейностите по управление на морските плажове, не мога да не изразя своето притеснение относно фалита на четвъртия по големина немски туроператор у нас. Надявам се това да не повлияе негативно. Иначе условията за добър сезон са налице“, обясни Цветков и добави, че има още малко подготовка по плажа, за да е готов на 100%.

На 1 юни бе и откриването на спортната арена на плажа, за което управителят благодари на Община Бургас за помощта и организацията.

„Откриването беше страхотно. По случай 1 юни се събраха доста деца и във връзка с това, че е техен празник, чадърите и шезлонгите не се таксуваха, за да може плажуващите да се насладят на едно прекрасно начало на летния сезон. Сега продължаваме със следващите инициативи. Тези дни предстои да обявим политиките ни за достъпност на плажа и изграждането на достъпна среда“, заяви той.

Управителят посочи, че няма промяна в цената за сянката на плажа – 1.20 лв. за чадър и толкова за шезлонг.

„Разбира се има зони, в които може да се заплатят допълнителни плажни принадлежности като шалтета, шатри, барбарони. На места могат да се предложат чадър и шезлонг срещу заплащане или при определена консумация от някое заведение. В общи линии, както досега, така и занапред ще продължим политиката си да търсим място за всеки под слънцето на плажа и на сянка. Да може всеки да се позиционира там където му харесва най-много. В единия край на плажа със сигурност е по-подходяща средата за младите, които искат да се забавляват, спортуват, да практикуват водни спортове. Като се продължи нататък стигаме до зона, която е приоритезирана с ресторанти и заведения, които са посещавани предимно от хора в разцвета на силите си. Вече в другия край на плажа имаме такива зони, които могат да се нарекат подходящи за някой, който търси само почивка“, категоричен бе Цветков.

Заведенията също са готови и повечето вече дори са отворили врати и започнали работа. Ще има и съвсем нова атракция за посетителите.

„Някои от тях добавят последни щрихи към тазгодишното си обновяване и са готови да започнат работа на пълен капацитет до средата на този месец. Имаме един нов обект. Подизпълнителят там продължава с работата. Надяваме се да отвори до 15 юни. Има един наистина голям нов обект, който мисля, че ще намери доста посетители, които ще го разпознаят като своето място на плажа. Такъв тип обект до момента не сме имали и смятам, че внася достатъчно добро разнообразие. Става въпрос за нещо смесено – по-скоро ресторант с музикално озвучаване“, каза управителят.

Не на последно място темата със спасителите продължава да е изключително проблемна, смята Цветков и добави, че ще става и по-проблемна.

„За нас, Слава Богу, проблемът е решен с едно постоянство. Не веднъж съм казвал, че има причина поради, която плажовете следва да се дават на концесия, а не на краткосрочни наеми и тя е точно тази, че могат да се правят дългосрочни стратегии, както и да се създава екип, на който да може да се разчита, че ще може да продължи да работи на това място. Нашите спасители са вече 5-6 години с нас. Екипът претърпява всякакви промени, защото има хора, които сменят квалификацията си, такива които напускат, завършили ученици. Ядрото ни е здраво и работим добре“, завърши той.