Понеделник, 01 Юли 2024
    
Бургас

ВиК-Бургас приключи с реконструкцията на главния водопровод в Сарафово

  12.06.2024 14:27  
 ВиК-Бургас приключи с реконструкцията на главния водопровод в Сарафово

На официалната церемония бе официално обявено приключването на реконструкцията на главния водопровод за бургаския кв. "Сарафово". Обектът  е част от първа фаза на "Интегриран воден проект за област Бургас“, финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". На събитието присъстваха  изпълнителният директор на ВиК-Бургас- Цветан Мирчев, зам.областния управител на Бургас Владимир Крумов  и дружеството изпълнител на дейностите - "ВДХ" АД. 

"Всеки един от обектите по "Интегрирания воден проект за област Бургас" (ИВПОБ) допринася за намаляване на загубите на питейна вода. Надяваме се крайният резултат да е наистина задоволителен. Предстои ни втора фаза на проекта, която ще обхване всички общини в областта", каза директорът на ВиК-Бургас и добави, че само през следващата година като част от ИВПОБ ще бъдат открити още 16 инфраструктурни обекта.

С реконструкцията на 4,4 км от главния водопровод за населението и туристите на "Сарафово" вече е осигурено подобрено качеството на питейната вода, с което за тази водоснабдителна система са постигнати основните цели, поставени в Рамковата директива за водите (РДВ) и Директива 98/83/ЕО относно качеството на водите, предназначени за консумация от човека. От водопреносното дружество, посочиха, че реконструкцията на най-компрометираната част от водопровода е пряко свързана с намаляване на загубите на питейна вода, подобряване на услугата по водоснабдяване и хигиенно-здравните условия. 

Дейностите по водопровода започнаха през юли 2023 година. Обектът беше въведен в експлоатация през април тази година с разрешение за ползване.