Сряда, 03 Юли 2024
    
ИЗБОРИ 2024 Мнения

Цончо Ганев, зам.-председател на ПП „Възраждане“: Вината трябва да търсим при нас, политиците, а не при хората, че те не гласували

  13.06.2024 10:44  
Цончо Ганев, зам.-председател на ПП „Възраждане“:  Вината трябва да търсим при нас, политиците, а не при хората, че те не гласували

 

Дона МИТЕВА

Това, което се случи на тези избори, е изключително притеснително за държавата като политическа система и като функциониране, категоричен е Цончо Ганев от ПП „Възраждане“, който отново е избран за народен представител от Втори многомандатен бургаски избирателен район.

„Ситуацията, в която изпадаме всички ние като граждани на републиката е, че над 60% от хората отказват да поемат отговорност да гласуват, което дава възможност на купен, корпоративен и етнически вот, вот от Турция да определя следващото правителство. Това е притеснително и страшно.

Това е отговорност и тежи на плещите на всеки един от нас, които се занимаваме с политика, включително и ние от „Възраждане“. Вината трябва да търсим при нас, политиците, а не при хората, че те не гласували. Те не гласуват не защото изборите са през една година. Те не гласуват, защото са уморени от всякакви хора, дошли в политиката, за да забогатеят, да натрупат пари.

В крайна сметка, когато обещаваш на избирателите си едно поведение и политики и влезеш вътре в парламента и направиш коалиция с ДПС и ГЕРБ и управляваш с тях – предаваш своите избиратели. Това го наблюдавам в годините назад.

Видяхме как Борисов управлява 12 години не самостоятелно, а с всякакви видове формати, които са го подкрепили. Това доведе дотам, че хората не вярват вече на никого и на нищо. Вярват само на конкретни неща, които могат да видят и да пипнат.  Ние от „Възраждане“ правим всичко възможно да не вървим по този път, който е пагубен. Доказваме го с това, което имаме като политики в парламента – не спазваме парадигмата, че трябва да влезеш в парламента и да си част от управляващите. Залагаме на определени политики, които да са добри за България. Това ще е и разговорът, който ще имаме от тук нататък в парламента“, категоричен е Ганев.

По отношение възможността за съставяне на следващото правителство той казва: „Нямам представа. Както днес се чу, че ИТН и БСП са казали, че няма нищо лошо да подкрепели програмно правителство или експертно или както искат да го формулират и да управляват заедно с ДПС и ГЕРБ.

Нямам представа дали тези партии няма да управляват или пък новата партия, която влезе в парламента – части от нея да отидат и да управляват. Това не мога да го кажа. Факт е, че в последния парламент ПП-ДБ, които щяха да вкарват Борисов в затвора, управляваха коалиционно.

Ние от „Възраждане“ ще искаме не министерски кресла, а конкретни политики, защото хората гласуват за „Възраждане“, за да се реализират определени политики, а не някой от нас да става министър. Какво ще се случи предстои да видим следващите дни и седмици“.

Що се отнася до изненадата в тези избори, както политолози наричат партия „Величие“, Ганев обяснява: „Преди година и половина американското посолство, ГЕРБ и ДПС финансираха един политически обект, който в момента вече е политически труп – политическата организация на Стефан Янев. Направиха го точно с идеята да отцепят 5% от гласовете на „Възраждане“. Това, което се случва в момента, е втори епизод. Но вече не е трагедия, а е фарс: имаме поредния проект, който е създаден от днеска за утре.

Малко фактология – преди половин година, на местните избори същата тази партия „Величие“ участва на изборите  във Варна. Тогава тази партия, със същите тези хора начело взеха 0.5%. Сега взеха 5%. Как става – ще кажа на тези, които не са запознати: няма как да е по естествен път. „Възраждане“ върви вече 10 години – обикаляли сме много пъти държавата, стотици срещи със стотици хиляди хора, за да достигнем до резултатите, които имаме. А тук – в рамките на половин година имаме десетократно по-голям ръст. Няма как по естествен начин това да се случи. Няма как хора, които не са познати никому, само с клипове в Ютуб и ТикТок да влязат в парламента. Времето ще покаже кой колко тежи. Жалко за излъганите им гласоподаватели. Това е една от причините за ниската избирателна активност, с която започнах. Излъганите хора през годините – те вече не вярват на никого и на нищо“.