Понеделник, 01 Юли 2024
    
Общество

Членове на „Социален център Бургас“ се представят на фестивал с вестник „Черноморски фар“

  13.06.2024 16:49  
Членове на „Социален център Бургас“ се представят на фестивал с вестник „Черноморски фар“

От „Социален център Бургас“ отиват на фестивал в Разград с предмети, изработени от стари  вестници на областния вестник „Черноморски фар“. От години в часовете по арттерапия хората с увреждания изработват всякакви сувенири от вестника. Правят го с търпение и желание. В колекцията им са Айфеловата кула, бургаският фар, бургаският мост, кошнички, панери, чантички. „Това е наша запазена марка“, казва председателят на Сдружение „Социален център“ Марионела Стоянова.

Чантичка, изработена от стари вестници

Един от танците, с които ще се представят в Разград членовете на сдружението

 

Утре те заминават както с тях, така и с предмети от глина, които са изработили в часове по грънчарство и ще ги представят на изложба-базар. Фестивалът е първи и единствен и е под мотото „Пътеводител на доброто“. Там от Бургаското сдружение ще споделят своя опит за добри практики и постиженията на лицата с увреждания. Участието им във фестивала се финансира по проект на Агенцията за хората с увреждания „Споделяме доброто“. Идеята на организаторите е да съберат на едно място колкото се може повече участници и услуги, които се занимават с дейности на хора със специфични потребности и да се направи една обмяна на опит и да се получи празник.

Фестивалът е с три панела и ще има състезателен характер. За втория панел от Сдружението са подготвили два танца и едно стихотворение.

Конкретната цел е да се даде гласност на постиженията на лицата с трайни увреждания, ползващи социалните услуги, които Сдружение „Социален център Бургас“ предоставя.

Другата цел е чрез демонстрация на уменията и възможностите на лицата с увреждания да се въздейства върху обществените нагласи в посока приемане и социално включване на тази група. Всъщност това е наша мисия през цялото ни съществуване“, казва още Марионела Стоянова.

Другата по-мащабна дейност в рамките на проекта е прожектиране на филма „Дух и тяло“. Той разказва за пътя, извървян от всеки един от потребителите в личен план и като част от групата. Автор на филма е младата бургаска режисьорка Стефани Райчева заедно с творческия екип на „Еуфорбия филм“.