Понеделник, 01 Юли 2024
    
Айтос Бургас Общество

Старт на жътвената кампания в Бургаско: С надежда за добра реколта /СНИМКИ/

  14.06.2024 13:40  
Старт на жътвената кампания в Бургаско: С надежда за добра реколта /СНИМКИ/

 

Дона МИТЕВА

В началото на жътвената кампания всеки земеделец си пожелава добра реколта и високи цени, природата да е с него – да  няма градушки и порои. Това си пожелаха и днес  от Управителния съвет на Съюза на зърнопроизводителите в Бургас, които  дадоха началото на жътвената кампания. Домакин  на ритуала бе Земеделска Кооперация „Сила“ в село Пирне, община Айтос, с председател  Райко Николов.

В това, че дъждът спря когато дойдоха жътварите Никола Киров, председател на клона на Националната асоциация на зърнопроизводителите видя ясен знак, че  природата ще бъде щедра и благосклонна към производителите.

„Очакваме нормална реколта, ечемика между 400 и 550 кг. от декар. За него индикациите ги имаме вече, защото той вече се жъне в различните региони на страната. Това са много добри добиви, пред вид, че природата не бе много благосклонна – беше сухо и  с високи температури. За пшеницата още нищо не мога да кажа, защото жътвата предстои, но от това, което виждаме и от опита от предни години се надяваме добивът да е малко по-добър от ечемика – между 450 и 600, което за нашия регион е добре, защото есента и цялата зима бяха много сухи, посевите изникнаха късно и късно се развиха“, коментира очакванията на земеделците Киров.

Самодейци  от НЧ „Пробуда 1925г“ от Пирне символично зажънаха и първите класове подариха на председателя на кооперацията и на Киров.

Деца от селото почерпиха по традиция гостите с топла дъхава питка и шарена сол.

На ритуала присъстваха Лидия Станкова, директор на Областна служба „Земеделие“ в Бургас, Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, селски стопани и представители на местните институции.

По традиция Станкова нарече за добра реколта и високи цени на зърното.